Cercetători niponi de la Universitatea din Tokyo au creat un termometru ultrafin de dimensiunea unui fir de păr ce poate fi aplicat direct pe piele şi care va fi comercializat peste trei ani, relatează televiziunea naţională NHK citată de EFE.

Acest dispozitiv, care are grosimea unui sfert din cea a firului de păr uman, măsoară cu precizie o temperatură între 25 — 50 de grade C şi înregistrează oscilaţii de până la 0,1 grade.

Directorul cercetării, Takao Someya, a explicat că termometrul ar putea fi aplicat şi pe un plasture care odată lipit de piele poate monitoriza temperatura corpului uman.

"De exemplu, aplicat pe o rană sau postoperatoriu poate alerta în legătură cu o infecţie sau detecta schimbări ale temperaturii în urma unei inflamaţii", a subliniat profesorul Someya ziarului Japan Times.

Graţie acestui dispozitiv se va putea măsura foarte uşor şi temperatura nou-născuţilor, a precizat cercetătorul care a subliniat că termometrul va putea fi comercializat de abia peste trei ani.

Potrivit lui, grafitul şi polimerul acrilic semicristalin folosite la fabricarea acestui termometru sunt materiale ieftine şi utilizate amplu în sectorul medical.

AGERPRES