O soluţie românească 100% destinată instruirii controlorilor de trafic aerian se află deja instalată în mai multe academii din întreaga lume, costul unui asemenea produs ridicându-se la câteva milioane de euro, a declarat, marţi, Mihai Matei, managing partner al Essensys Software Solutions, compania dezvoltatoare a simulatorului.

„Dezvoltarea simulatorului Artmacs — Soluţie de management al traficului aerian şi control s-a întins pe durata a minimum cinci ani. A fost o versiune iniţială, iar echipa care a lucrat la acest proiect a început cu cinci oameni, sută la sută români. Este o soluţie dezvoltată integral de noi, iar clientul şi partenerul nostru este canadian. Acesta se ocupă, practic, de comercializarea produsului. Simulatorul este deja instalat în mai multe academii din lume. Costul unui astfel de simulator depinde foarte mult de hardware-ul instalat, dar vorbim de ordinul milioanelor (…) Pe de altă parte, nu ştiu dacă mai face sau a mai făcut cineva din România un astfel de simulator. Soluţii de genul acesta mai există, dar soluţia noastră este mult mai ieftină faţă de cele existente. Simulatorul este utilizat pentru instruirea controlorilor de trafic aerian’, a explicat Matei.

Acesta a adăugat că produsul are mai multe componente şi poate fi achiziţionat şi pe module, însă, momentan, în România nu fost implementat.

„Traficul aerian are trei componente: ruta, aproach şi tower. Ruta este partea de sus, deci ce se întâmplă cu avioanele la altitudine mare, aproach-ul este apropierea de aeroport şi plecarea din aeroport, iar turnul este efectiv ceea ce se întâmplă pe aeroport. Soluţia noastră acoperă toate cele trei componente. Produsul poate fi achiziţionat integral sau separat pentru câte o componentă. Scopul soluţiei este să instruiască controlorii de trafic pentru incidente gen motoare nefuncţionale, incendiu la bord, explozii la sol. Momentan, în România nu implementăm acest produs’, a explicat reprezentantul companiei dezvoltatoare.

Pe de altă parte, Mihai Matei a menţionat că intrarea Essensys Software Solutions în clusterul Smart Alliance a fost determinată de combinarea competenţelor cu ale altor membri şi, astfel, oferirea de soluţii integrate pe piaţă.

„Prin intrarea în clusterul Smart Alliance ne gândim la soluţii din ce în ce mai complexe care nu pot fi furnizate de o singură companie. Marele avantaj pentru toţi membrii este că, împreună, putem furniza soluţii mai complexe, având competenţe diferite. Combinând competenţe diferite, putem veni cu soluţii integrate, cum este şi acest simulator. Nici noi, nici partenerul nostru nu suntem furnizori de hardware, dar împreună cu unul dintre parteneri — GSK — am putut merge împreună într-un ritm în care ei să vină cu soluţia hardware şi noi cu cea software.

Noi suntem pe piaţă din anul 2005. Iniţial, am fost trei oameni, iar în prezent suntem în jur de 50. Ne derulăm activitatea în Bucureşti şi în Braşov. Ca şi cifră de afaceri, în acest an estimăm undeva la două milioane de euro. Dezvoltăm, în principal, soluţii la cheie şi soluţii de complexitate mare. Piaţa de muncă IT în România este una foarte dificilă, iar cea de comercializare nu este atât de bine dezvoltată. Noi nu suntem foarte activi pe piaţa din România, 80% din business-ul nostru fiind pe plan extern — în SUA, Australia, Canada, dar şi în ţări din Europa’, a punctat Matei.

Mihai Matei a participat, marţi, la conferinţa de lansare oficială a clusterului Smart Alliance, eveniment care a reunit, într-un cadru inovativ şi informal, membri ai comunităţii IT din România, universităţi, instituţii financiare, institute de cercetare şi autorităţi publice.

Smart Alliance — ‘Innovation Technology Cluster’ funcţionează deja în varianta online începând cu data de 23 septembrie şi îşi propune să atragă fonduri europene pentru cei 20 de membri ai săi şi să ia parte la iniţiative legislative ce privesc sectorul IT din România.

Clusterul este o platformă multi-dimensională alcătuită din 20 de companii, ce derulează, în prezent, proiecte în peste 20 de puncte de lucru din întreaga lume, direct sau în regim de outsourcing.

Printre obiectivele pe termen mediu şi lung ale clusterului se află atragerea/accesarea de fonduri europene pentru membrii săi, dar mai ales pentru clienţii finali, lansarea Academiei Smart Alliance — primul concept de învăţământ dual în IT-ul românesc, promovarea clusterului/membrilor prin inovaţie tehnologică şi de proces, componenta socială — implicare activă în Industria IT — companii, autorităţi, angajaţi, participarea la propunerile legislative pentru dezvoltarea organică a industriei IT din România prin legi specifice şi axe coerente de finanţare europeană dedicate industriei IT şi beneficiarilor finali din toate industriile, participarea la licitaţii şi proiecte de anvergură.