Paginile web în mod obişnuit blocate în China, cum sunt Google, Facebook, Twitter sau YouTube, sunt complet accesibile în centrul de presă pe care Beijingul l-a creat pentru a acoperi Mondialele de atletism, fiind îndepărtată încă o dată cenzura înaintea unui mare eveniment internaţional.

Aşa cum s-a întâmplat la Jocurile Olimpice din 2008 şi la reuniunea liderilor Asia-Pacific de anul trecut, capitala chineză a creat o reţea specială pentru ziarişti, de care se speră să poată beneficia şi sportivii şi delegaţii, cu scopul de a nu împiedica buna desfăşurare a muncii reprezentanţilor presei.

Pentru a putea intra pe aceste pagini internet fără oprelişti este nevoie să introduci coduri care apar pe acreditările personale la CM, astfel că accesul rămâne dificil, dacă nu imposibil, pentru cetăţeni.

La JO 2008 de la Beijing, organizatorii au procedat la această deblocare, după protestele sportivilor şi ziariştilor care sosiseră în capitala chineză şi au constatat că nu pot accesa paginile web cele mai populare.

China are cea mai mare comunitate de internauţi din lume (peste 1 miliard de utilizatori, dacă se iau în calcul şi cei care intră pe reţele prin intermediul smartphonurilor), dar, de asemenea, este una dintre ţările care exercită un control strict al conţinutului reţelelor de socializare.

Cea de-a 15-a ediţie a Campionatelor Mondiale de atletism se desfăşoară la Beijing între 22 şi 30 august, pe Stadionul Olimpic din Beijing, mai cunoscut drept „Cuibul de pasăre”, unde au avut loc şi întrecerile acestei discipline la JO 2008.