O companie din Tokyo a pus la punct un prototip de dispozitiv care poate detecta bolile după substanţele emanate prin respiraţie şi care va permite pe viitor ca diagnosticele să fie realizate mai repede şi mai simplu, relatează EFE.

Prototipul, conceput de compania de produse de cuarţ Nihon Dempa Kogyo (NDK) în colaborare cu Universitatea din Kitakyushu, a reuşit să identifice cu succes ciroza hepatică prin detectarea amoniacului prezent în respiraţia celor care suferă de această boală, potrivit ziarului Nikkei.

Sistemul foloseşte oscilatoare electronice de cuarţ ai căror electrozi sunt acoperiţi cu membrane speciale. Fiind expuse la gazele emanate de respiraţia umană şi ulterior la o probă de aer, oscilatoarele reacţionează indicând dacă substanţa respectivă este sau nu prezentă în respiraţia individului.

Având în vedere că prototipul actual necesită un proces de circa 20 de minute pentru a colecta mirosul respiraţiei prin intermediul unei măşti şi că apoi trebuie redusă umiditatea mostrei, NDK vrea să se alieze cu un fabricant de echipamente medicale pentru a ameliora sistemul, în special membranele.

AGERPRES