Versiunea 5.1 a sistemului de operare Android, supranumit Lollipop, a fost anunţată decâteva luni, fiind de curând disponibilă şi în România pentru anumite modele de telefoane. În acest sens, specialiştii ThePhoneGeeks ai EuroGsm vin cu o serie de recomandări pentru cei care doresc să îşi actualizeze versiunea acestui sistem de operare a telefonului mobil.

Există diferite modalităţi de a schimba versiunea de Android, o variantă fiind realizarea unui update la o versiune oferită de producător prin OTA (Over-the-air Programming). Cei care au realizat acţiunea de rooting pot alege versiunea de Android dorită în funcţie şi deperformanţele terminalului, însă în acest caz se pierde garanţia oferită de producător.

„Noul OS aduce suport pe 64 biţi, dar şi un sistem de multitasking redefinit. Acum utilizatorul poate răspunde la mesaje fără a fi nevoie să deblocheze telefonul şi să acceseze aplicaţia respectivă sau – prin crearea profilului Guest – permite şi altor persoane să folosească telefonul, cu un profil customizat şi restricţionat de utilizatorul iniţial. Prin funcţia SELinux, Android 5.1 asigură o protecţie mai bună anti-malware, iar prin implementarea formatului RAW permite compatibilitatea cu gadget-uri care deţin sisteme audio 5.1 sau 7.1”, a spus Dan Badea – ThePhoneGeeks.

Pentru realizarea upgrade-ului fără modificarea parametrilor software ai telefonului, specialistul EuroGsm recomandă folosirea unei conexiuni Wi-Fi pentru descărcarea acestei versiuni Android, dar şi verificarea prealabilă a acumulatorului, pentru a preveni o oprire nedorită a terminalului în timpul descărcării. De asemenea, fiind vorba de un update destul de mare, ar trebui să existe suficient spaţiu liber în memoria smartphone-ului pentru ca actualizarea să fie realizată fără probleme.

Android 5.1 aduce o interfaţă nouă, mai intuitivă, fonturi şi efecte speciale noi. De asemenea, aduce îmbunătăţiri şi în zona de notificări, acestea putând fi vizualizate chiar şi când ecranul este blocat. Pe de altă parte, o primă problemă observată de utilizatori după instalarea noii versiuni este scăderea duratei de viaţă a acumulatorului, din cauza unor pierderi de memorie care consumă resursele telefonului, afectând performanţele terminalului.

Totuşi, pentru a rezolva aceste inconveniente, Android a anunţat disponibilitatea versiunii Lollipop 5.1.1, care elimină câteva dintre erorile anterioare şi îmbunătăţeşte modul de funcţionare, însă această versiune este disponibilă momentan pentru foarte puţine modele de telefoane.

Printre terminalele care au primit până acum update-ul la Lollipop se numără şi modelele Google Nexus. De asemenea, majoritatea terminalelor lansate anul acesta vor primi un upgrade la sistemul de operare Android 5.1.

ThePhoneGeeks este divizia EuroGsm specializată în rezolvarea problemelor legate de telefonia mobilă, membrii echipei având rolul de a da sfaturi clienţilor şi de a încuraja utilizarea corectă şi la capacitate maximă a dispozitivelor mobile.