Avem din ce în ce mai puţine albine. Pericolul vine la pachet cu o scădere a gradului de polenizare naturală, care înseamnă culturi compromise, bani pierduţi, alimente mai puţine.

În faţa acestei provocări, cercetătorii au găsit o foarte, foarte mică soluţie – microcipuri ataşate pe albine care să urmărească schimbările în populaţiile bâzâitoarelor. Pe baza informaţiilor obţinute, vor încerca să găsească soluţii pentru a opri Apocalipsa, relatează Newsweek.

Tehnologia este în teste la Grădina Botanică Regală din Kew, Marea Britanie. Microcipul are 4,8 pe 8 milimetri şi este lipit pe spatele albinelor cu ajutorul unei pensete. În tot acest timp, albinelor li se scade temperatura ca să devină mai docile.Aceste cipuri sunt un mare pas înainte în tehnologiile radio pentru că nimeni nu a mai reuşit să pună astfel de etichete cu bandă lungă pe insecte zburătoare. Această tehnologie permite urmărirea albinelor în mediul lor. Este o piesă a unui puzzle, legată de comportamentul albinelor, vitală pentru a înţelege cu ce se confruntă aceste insecte”, a explicat Sarah Barlow, cercetătoare în cadrul proiectului, citată de Newsweek.

Asociaţiile de profil au tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea populaţiilor de albine din cauza tehnicilor agricole mult mai agresive. Declinul populaţiilor de albine este o ameninţare pe toată planeta.