Uniunea Europeană nu va putea respecta un termen stabilit pentru luna iunie, pentru a decide dacă multinaţionale precum Apple şi Amazon.com au beneficiat de facilităţi fiscale ilegale din partea unor state, a declarat marţi comisarul pentru probleme antitrust, Margrethe Vestager.
   
"Nu vom putea respecta termenul limită stabilit pentru sfârşitul trimestrului al doilea", a spus Vestager, adăugând că nu va mai fixa un nou termen de finalizare a cazurilor, relatează MarketWatch.
   
Uniunea Europeană a deschis în ultimele luni o serie de investigaţii referitoare la acordurile fiscale încheiate de patru companii multinaţionale, şi anume Apple în Irlanda, Amazon şi Fiat în Luxembourg şi Starbucks în Olanda.
   
Vestager se angajase să ia o decizie până la sfârşitul lunii iunie, dacă acordurile au încălcat sau nu legislaţia europeană, fiind posibil ca în cazul încălcării legislaţiei europene CE să solicite plata retroactivă a taxelor.
   
Investigaţiile au fost considerate o prioritate a Comisiei Europene, într-o perioadă în care guvernele aplică politici de austeritate pentru echilibrarea finanţelor publice.
   
Autorităţile de reglementare europene nu pot impune politici fiscale statelor membre, dar se folosesc de reglementările care interzic acordarea selectivă a unor facilităţi fiscale, pentru a combate acordurile punctuale care pot oferi avantaje incorecte anumitor companii.
   
Vestager a arătat că amânarea este determinată de dificultăţile de a obţine informaţii din partea ţărilor implicate.
   
Autorităţile din Luxembourg, de exemplu, s-au opus solicitărilor Comisiei Europene pentru furnizarea de documente fiscale până la sfârşitul anului trecut şi au atacat investigaţia CE în justiţie. Premierul Xavier Bettel a acceptat în decembrie să ofere informaţii legate de acordurile fiscale convenite cu companii multinaţionale, după ce Comisia a cerut şi altor state UE să facă acest lucru.
   
Vestager a mai spus că analizează şi îngrijorările exprimate de sindicate referitoare la acordurile autorităţilor din Luxemblourg cu McDonald's şi că nu va ezita să deschidă şi alte investigaţii, dacă va suspecta că regulile comunitare au fost încălcate.