Cercetătorii australieni au anunţat joi că au fabricat în premieră mondială două motoare cu reacţie prin imprimare tridimensională, stârnind interesul marilor corporaţii internaţionale, informează agenţia AFP.

Cutia de viteze — replică a motoarelor cu turbină pe gaz ale companiei aeronautice franceze Safran, pe care le furnizează producătorilor de avioane Airbus şi Boeing — demonstrează potenţialul de imprimare 3D de a produce componente de înaltă calitate, consideră cercetătorii de la Universitatea Monash din Melbourne.

"Cel mai important lucru este ca cei mai importanţi producători şi companii de inginerie, cum ar fi Airbus şi Safran, să recunoască faptul că echipamentul care poate fi conceput folosind metal imprimat este de calitate aeronautică", a declarat pentru AFP Ian Smith, membru al echipei ştiinţifice de producţie.

"Aceasta este o tehnologie destul de perturbatoare. Am văzut multe lucruri care se întâmplă în domeniul produselor din plastic şi din polimeri, dar ceea ce este interesant este faptul că acum ne referim la metale şi la metale uşoare, cum ar fi titanul, nichelul şi aluminiul", a mai spus sursa citată.

Inventată în anii 1980, imprimarea 3D poate produce strat cu strat un obiect solid, după un fişier 3D. Acest sistem utilizează un proces de fabricaţie prin adăugare, constând în injectarea şi solidificarea materialelor, plastic sau metal.

Wu Xinhua de la Universitatea Monash a declarat că echipa sa a lucrat un an la acest proiect, creând motorul prin demontarea bucată cu bucată a pieselor dintr-un exemplar vechi şi scanarea fiecărei componente.

Unul dintre motoare este expus în prezent la Australian International Airshow din Melbourne, iar celălalt este la Toulouse la sediul companiei franceze Microturbo, specializată în turbine pe gaz de mică putere.

Wu Xinhua şi echipa sa de la Universitatea Monash au demonstrat măiestria lor în producţia prin adăugare în metal", a declarat Jean-François Rideau, responsabil de cercetare şi tehnologie la Microturbo.

Cercetătorii consideră că tehnologia ar putea fi folosită pentru a construi rapid şi ieftin prototipuri şi componente personalizate.

Imprimantele 3D în metale pot fi, de asemenea, utilizate în industria biomedicală pentru crearea de proteze sau echipamente medicale.