La fel cum masinile noastre personale au placute de inmatriculare, se intampla si in cazul avioanelor. Numai ca “numerele” aeronavelor nu sunt metalice si nu sunt amplasate in fata si in spate. Ci aproape de coada avionului.

Probabil ca ai vazut in ultima ta vacanta, inainte de a te urca in avion, o serie formata din 5 litere. Ceva de genul YR-ABC. Primele doua litere reprezinta indicativul de tara, iar urmatoarele 3 sunt seria de inregistrare, scrie siteul mihaijurca.ro/

YR este indicativul Romaniei. Este echivalentul B-ului din numerele de inmatriculare ale masinilor din Bucuresti, sau al AG-ului de la masinile argesenilor. Asa ca toate aeronavele TAROM vor avea o inmatriculare de genul YR- … si alte 3 litere. La fel, aeronavele Blue Air, pentru ca e o companie romaneasca. Avioanele Wizz Air, spre exemplu, au HA in fata, deoarece compania este maghiara, desi are baza si in Romania. In cazul Frantei, indicativul este F si asa mai departe.

Stiai ca poti afla aproape tot istoricul aeronavei cu care vei zbura? Hai sa te invat cum. Inainte de asta, vreau sa fac o precizare. Numarul de inmatriculare il poti vedea e abia la imbarcare. Nu apare pe boarding pass sau in momentul in care faci booking pentru un bilet de avion.

Ce pasi trebuie sa urmezi?

1. Intri pe site-ul PlaneSpotters.net, la sectiunea Airlines by Country si alegi tara dorita, in cazul nostru Romania.

2. Iti apar companiile inregistrate la noi, precum si lista avioanelor din flota respectiva. Te uiti dupa indicativul pe care il vezi pe coada. Hai sa alegem, spre exemplificare, aeronava TAROM - YR-BGF.

3. Aflam detalii legate de acest avion. Tipul aeronavei este Boeing 737-700, primul zbor a avut loc in martie 2001, are varsta de 14 ani si este activ in flota TAROM.

Avionul a fost botezat “Braila“, iar din 2011 este vopsit in livery-ul aliantei Sky Team.

Conform PlaneSpotters.net, companiile romanesti opereaza avioane cu varsta cuprinsa intre:

  • TAROM – Intre 5,8 si 23, 1 ani. Varsta medie a flotei este de 14,3 ani.
  • Blue Air - Intre 17,2 ani si 28,6 ani. Varsta medie a flotei este de 23 ani.
  • Carpatair – Doua avioane de 23,2 si 23,7 ani.

In general, datele prezentate sunt foarte exacte.