Aproape întreaga populaţia a Uniunii Europene (95,5% din gospodării) beneficiază în prezent de Internet în bandă largă de bază şi peste jumătate (54%) din europeni au acces la Internet în bandă largă rapidă (conexiuni la o viteză de peste 30 Mbps), arată clasamentul digital anual privind progresele înregistrate în domeniul digital publicat de Comisia Europeană.

Paradoxal, România, alături de Lituania şi Letonia, se situează pe primele locuri în UE la capitolul Internet în bandă largă rapidă dar se situează sub media europeană atunci când e vorba de Internet în bandă de bază. Potrivit Comisiei, 63,7% din gospodăriile din România au acces la conexiuni care oferă o viteză de transfer a datelor peste 30 Mbps (faţă de 53,8% în UE), în timp ce 89,8% din gospodăriile din România au acces la Internet de bază, faţă de 95,5% în UE.

 

Mă bucur că internetul de bază este accesibil în prezent aproape peste tot în UE, dar nu trebuie să batem pasul pe loc. Datele arată că, în acest an, cea mai mare problemă este lipsa investiţiilor în reţelele de foarte mare viteză şi faptul că încă nu există cu adevărat o piaţă unică în sectorul telecomunicaţiilor”, a declarat comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes.

 

Doar 2% dintre gospodării au abonamente la reţelele în bandă largă de foarte mare viteză (peste 100 Mbps), departe de obiectivul UE pentru 2020 de 50%. Şi la acest capital, România se situează deasupra mediei europene.

În schimb, dacă 70% din europeni utilizează regulat Internetul (cel puţin odată pe săptămână), România se situează pe ultimul loc în UE, în condiţiile în care mai puţin de jumătate dintre români utilizând regulat Internetul. De asemenea, aproape jumătate dintre români declară că nu au utilizat niciodată Internetul, cel mai mare procent din UE.