Nokia îşi va închiria numele celor care care vor să producă telefoane mobile şi alte gadgeturi sub celebra siglă finlandeză. În acest fel Nokia va putea să producă telefoane mobile chiar şi după ce şi-a vândut diviza de telefonie. Microsoft a cumpărat-o, dar a decis să vândă dispozitivele mobile nou produse sub altă marcă: Lumia. Prin urmare, numele Nokia rămâne nefolosit şi tocmai asta vor să evite finlandezii. Vor să menţină marca vie şi prezentă, chiar şi pe telefoanele produse de alte companii.

Marca Nokia riscă să fie ucisă în procesul de restructurare a companiei finlandeze. Diviza de telefonie mobilă, adică afacerea de bază, a fost vândută americanilor de la Microsoft, la pachet cu o parte din patentele şi brevetele tehnologice. De fapt, cei de la Microsoft au fost interesaţi tocmai de tehnologia finlandezilor. Căci au renunţat foarte repede la marca Nokia, pe care au înlocuit-o cu marca Lumia.

Chiar şi aşa, marca Nokia nu va mai putea fi folosită până în 2017 pe carcasa telefoanelor mobile. Aşa prevede contractul de vânzare a diviziei de telefonie către Microsoft.

După 2017, finlandezii vor putea să producă din nou telefoane. Însă le-ar fi foarte greu să pornească de la zero după ce şi-au vândut către Microsoft toate tehnologiile dezvoltate de-a lungul a mai bine de trei decenii de cercetare.

Aşa că Nokia se gândeşte la o variantă mai uşoară. Să îşi pună marca pe telefoanele produse de altă companie. Finlandezii au anunţat că sunt dispuşi să îşi închirieze marca producătorilor de telefoane şi alte dispozitive dispuşi să plătească pentru ea începând din 2017.

În felul acesta marca este ţinută în viaţă, iar producătorii de telefoane interesaţi pot beneficia de prestigiul Nokia, dar şi de tehnologiile pe care le mai au finlandezii în portofoliu.

Este o strategie pe care o folosesc şi cei de la Polaroid. Tehnologiile lor sunt folosite de companiile producătoare de televizoare şi tablete. Iar marca este folosită de companiile care produc replici ale cândva celebrului aparat de fotografiat cu imprimantă la purtător.

Însă cei de la Nokia mai au o problemă. Vor trebui să ţină marca Nokia în viaţă şi până în 2017, nu doar după acel an. Şi, chiar dacă nu poate lansa telefoane mobile în următorii doi ani, va trebui să lanseze cât mai multe dispozitive.

Deja a prezentat o tabletă produsă pe cont propriu. Se numeşte Nokia N1, funcţionează cu sistemul de operare Android de la Google, dar seamănă cu un iPad Mini. Acordul cu Microsoft nu le interzice celor de la Nokia să producă tablete. Iar aceasta este o nişă pe care finlandezii s-ar putea axa în următorii ani.