Invenţia unui adolescent de 17 ani, din Deva, a fost premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a conceput ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze. A fost şi premiantul săptămânii, în cadrul campaniei “Premianţii fără premii”, organizată la Deva.

Cristi Dragomir are doar 17 ani şi este elev în clasa a unsprezecea la secţia de limbă germană a Colegiului Naţional “Decebal” din Deva. Pasionat de tehnologie şi dornic să îi ajute pe cei din jurul său, adolescentul a reuşit să creeze un dispozitiv care a uimit juriul unui concurs organizat de corporaţia Microsoft.

Cristi Dragomir a obţinut premiul I la faza naţională a concursului organizat de Microsoft, în cadrul secţiunii “World Citizenship”, al cărui scop a fost crearea celui mai bun software destinat rezolvării problemelor sociale stringente. A prezentat un dispozitiv care îi ajută pe nevăzători să se orienteze.

“Dispozitivul pe care eu l-am denumit Vizium funcţionează relativ simplu. Pe ochelari sunt montaţi senzori de mai multe tipuri care se completează unul pe celălalt. Aceşti senzori au menirea de a citi mediul înconjurător, de a citi distanţa faţă de obiecte, care este calculată şi transmisă unor motoare de vibraţii. Persoana care poartă acest dispozitiv va simţi, prin vibraţii, apropierea de obiectele din jurul ei şi conturul acestora”, a explicat Cristi Dragomir, care în prezent lucrează la perfecţionarea ochelarilor cu senzori pe care i-a conceput.

Tânărul a fost astăzi premiantul campaniei civice “Premianţii fără premii”, organizată în fiecare sâmbătă la Deva, prin care sunt recompensaţi simbolic, cei care prin munca lor merită recunoştinţa comunităţii.