Peste 1,4 milioane de numere de telefon au fost portate din octombrie 2008 până la finele lunii iunie a acestui an, cele mai multe, 70%, fiind pe segmentul telefoniei mobile, potrivit datelor anunţate de autoritatea de reglementare în telecom (ANCOM).

"În prima jumătate a anului 2014 utilizatorii români au portat 202.778 de numere de telefon, depăşindu-se astfel pragul de 1,4 milioane de numere portate de la lansarea serviciului, în octombrie 2008. Conform statisticii ANCOM, cel mai des îşi portează numărul utilizatorii de servicii de telefonie mobilă, portările pe acest segment reprezentând 70% din totalul de 1.410.203 numere portate de la lansarea serviciului de portabilitate. În primele şase luni ale anului curent, cele mai numeroase portări s-au înregistrat în luna iunie (44.658 de portări), în timp ce media pentru această jumătate de an a fost de 33.796 de portări pe lună",se aratã într-un comunicat al ANCOM remis MEDIAFAX.

Portabilitatea oferă utilizatorilor de telefonie libertate deplină de alegere pentru că permite păstrarea numărul de telefon la schimbarea furnizorului de telefonie.

De la data lansării acestui serviciu în România, 21 octombrie 2008, românii care au ales un alt operator, dar şi-au păstrat numărul de telefon au fost tot mai numeroşi an de an.

Pe segmentul telefoniei mobile, datele statistice ANCOM arată că se portează mai frecvent utilizatorii cu abonament decât cei care folosesc o cartelă preplătită. Astfel, din numărul total de utilizatori de telefonie mobilă care s-au portat în primul semestru al anului, 62% erau abonaţi şi 38% erau utilizatori de cartele prepaid.

În ceea ce priveşte numerele noi de telefon primite în propria reţea de către fiecare operator de telefonie mobilă, în calitate de furnizor acceptor, cele 161.441 de numere mobile portate în intervalul ianuarie-iunie 2014 au revenit Vodafone - 44.498 de numere, Orange - 43.856 de numere, RCS & RDS - 37.285 şi Cosmote - 35.802.

În primele şase luni ale anului, cele mai multe numere de telefonie fixă au fost portate în Bucureşti şi Ilfov - 10.379 de numere, urmând judeţul Galaţi - 5.199 de numere, Prahova - 1.917 numere, Cluj - 1.792 de numere şi Timiş - 1.527 de numere.

Din cele 41.337 de numere de telefonie fixă portate, cele mai multe numere au fost portate către reţelele Orange - 16.114, RCS & RDS - 9.843, UPC România - 8.757, Vodafone - 3.645 şi Romtelecom - 1.420.

De la începutul anului şi până în prezent ANCOM a primit 84 de reclamaţii privind portabilitatea numerelor, reprezentând 12% din totalul sesizărilor înregistrate de autoritate în acest interval. Utilizatorii reclamă, în general, aspecte tehnice apărute în cadrul procesului de portare şi termenele de portare.

"ANCOM recomandă utilizatorilor ca înainte de a demara procesul de portare să consulte site-ul www.portabilitate.ro, creat şi administrat de Autoritate. Site-ul oferă detalii cu privire la paşii care trebuie urmaţi pentru a porta un număr de telefon, răspunsuri la întrebări care apar frecvent în situaţia portării numerelor, dar şi câteva sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare. Sfaturile sunt bazate pe situaţiile reale semnalate ANCOM de utilizatori. De asemenea, tot aici cei interesaţi pot afla în ce reţea funcţionează orice număr de telefon folosit în România, indiferent dacă a fost sau nu portat", se mai spune în comunicat.