TITLURILE ZILEI:
• Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie pentru neadoptarea unor măsuri naţionale privind gestionarea deşeurilor    • Proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, aprobat de CGMB; fac excepţie caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii    • Peste 80 la sută din locurile de cazare de pe Valea Prahovei, ocupate de 1 Mai    • UBER România: Am primit asigurări de la Guvern că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul nostru şi nici şoferii parteneri    • FIFA: România, amendată cu 8.000 de franci elveţieni din cauza comportamentului spectatorilor la meciul cu Danemarca    • Cele mai falsificate alimente    • Maxima zilei - 28 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 28 aprilie 2017    • Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie pentru neadoptarea unor măsuri naţionale privind gestionarea deşeurilor    • Proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, aprobat de CGMB; fac excepţie caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii    • Peste 80 la sută din locurile de cazare de pe Valea Prahovei, ocupate de 1 Mai    • UBER România: Am primit asigurări de la Guvern că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul nostru şi nici şoferii parteneri    • FIFA: România, amendată cu 8.000 de franci elveţieni din cauza comportamentului spectatorilor la meciul cu Danemarca    • Cele mai falsificate alimente    • Maxima zilei - 28 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 28 aprilie 2017    
Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Vineri - 28 aprilie 2017 3:27:51

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


SUA detaşează delfini militari în Marea Neagră, sub comanda NATO


22 aprilie 2014

citeşte totul despre:
antrenamentele,
antrenati,
american,
defini,
crimeea,
echipajul,
explozibil,
mamiferele,
negre,
riverane,
moscova,
sistemul,
spionaj,
militarilor,
maritimarating  rating     (149 vizualizări)

Delfinii de luptă ai Statelor Unite vor fi detaşaţi în Marea Neagră pentru a participa în premieră la exerciţii NATO, după intensificarea tensiunilor cu Federaţia Rusă.

Unitatea specială din Marina americană va trimite aproximativ 30 de delfini şi lei de mare pentru a participa la antrenamentele Alianţei Nord-Atlantice în zonă, după ce ruşii şi-au sporit prezenţa militară în Marea Neagră, prin anexarea peninsulei ucrainene Crimeea.

Cotidianul moscovit Izvestia a anunţat că exerciţiilor vor dura pâna la două săptămâni, timp în care delfinii americani ar putea da nas în nas în apele Mării Negre cu „omologii“ lor aflaţi în Marina Rusă. 

Delfinii militari ai Ucrainei, staţionaţi la baza navală de la Sevastopol, au fost rechiziţionaţi de Moscova după alipirea provinciei Crimeea şi înregistraţi în Marina Rusiei.

Instruirea acestor mamifere pentru operaţiuni de spionaj şi plantare de mine sau explozibil pe navele inamice a fost demarată în timpul Războiului Rece de către SUA şi Uniunea Sovietică. 

Programele delfinilor militari au fost secrete timp de mai multe decenii, iar după destrămarea URSS-ului, Ucraina a preluat departamentul responsabil cu instruirea mamiferelor, aflat la baza de la Sevastopol, Crimeea.

„Este posibil ca delfinii militari americani şi ruşi să se întâlnească pentru prima oară în mare“, notează publicaţia Izvestia. „Singurele programe oficiale care implică delfini antrenaţi în scopuri militare sunt desfăşurate de către SUA şi Rusia“.

Cotidianul moscovit l-a citat pe Tom LaPuzza, purtătorul de cuvânt al unităţii speciale pentru delfini din Marina americană, care a dezvăluit că detaşarea mamiferelor în serviciul NATO este o premieră.

Agenţia ITAR TASS a anunţat, citându-l pe LaPuzza, că delfinii americani vor testa un nou dispozitiv anti-radar, care are scopul „de a dezorienta sistemul sonar al inamicului, în timp ce leii de mare vor căuta mine şi scafandrii militari“.

Statele Unite antrenează delfini şi lei de mare pentru a identifica intruşii care înoată într-o zonă restricţionată, dar şi pentru detectarea minelor sau pentru a găsi echipamente pierdute în mare. Cheltuielile anuale pentru instruirea mamiferelor sunt estimate la 14 milioane de dolari. 

Delfinii sunt capabili să identifice minele din apă mult mai eficient şi rapid decât orice alt aparat. După ce identifică o mină, delfinul le semnalizează militarilor descoperirea lovind o minge cu nasul său. Echipajul îi dă delfinului o mică baliză, pe care acesta o plantează pentru a indica locul unde se află explozibilul.

Leii de mare sunt antrenaţi să descopere scafandrii inamici, ataşându-le nişte mici cleme de echipamente, pentru a fi prinşi ulterior.

Între 1986 şi 1988, Marina americană care are un efectiv de cel puţin 75 de defini militari, a detaşat şase dintre ei pentru misiuni în Golful Persic. Unul dintre ei, pe nume Skippy, a murit din cauza unei infecţii bateriene. Anterior, SUA trimisese delfini şi în timpul Războiului din Vietnam. Statele Unite sunt singura ţară din lume care a început să antreneze şi balene albe pentru operaţiunile desfăşurate la un nivel mai adânc al apei.

Purtătorul de cuvând al unităţii speciale a negat faptul că delfinii sau leii de mare militari sunt antrenaţi să atace oameni. „Din contră, în timpul programului de instrucţie mamiferele învaţă să salveze oameni“, a declarat oficialul american.Luând în considerare cursa dintre Washington şi Moscova în timpul Războiului Rece, este greu de crezut că delfinii americani militari nu pot executa misiuni asemănătoare, inclusiv ofensive, cu cele ale „omologilor“ ruşi.

Delfinii din Marina rusă, aflaţi până recent sub comanda Ucrainei, sunt antrenaţi să găsească mine, să planteze bombe pe navele inamice sau să atace scafandrii intruşi cu pistoale sau cuţite speciale fixate pe capul lor. 

URSS-ul a demarat programul de la Sevastopol în 1973, preluat de Ucraina după căderea Uniunii Sovietice în 1991, şi preluaţi de Rusia din martie, alături de alte 193 de unităţi militare din regiunea Crimeei.

Surse neoficiale speculează că Moscova şi-a propus să investească masiv în dezvoltarea programului de instrucţie a delfinilor militari, pentru a-i folosi în mai multe misiuni, deoarece Marina ucraineană nu a mai alocat fonduri suficiente pentru această unitate.

Marea Neagră a devenit un punct de interes atât pentru aliaţi, cât şi pentru Federaţia Rusă, care şi-a intensificat prezenţa în zonă. Statele riverane, membre ale NATO, au cerut Bruxelles-ului asigurări pentru menţinerea securităţii.

Recent, un distrugător al Statelor Unite a fost urmărit de un avion de vânătoare rusesc pe durata parcusului său prin Marea Neagră. Nava USS Donald Cook a ajuns în portul Constanţa unde participă la exerciţii militare ale Alianţei. În Marea Neagră se află şi o navă franceză, cu scopul de a garanta securitatea maritimă a statelor NATO aflate la frontiera Alianţei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Doi politisti la biserica; unul dintre ei il intreaba pe preot care avea bratul in ghips:
– Ce ai patit, parinte?
– Nimic fiule, m-am impiedicat de bideu si mi-am rupt mana.
Ies politaii din biserica si primul il intreaba pe al doilea:
– Ce dracu e ala bideu???
– Eu de unde sa stiu, sunt mai bine de zece ani de cand nu am mai fost la biserica!
„Nu aduna bani, adună-te cu oameni buni!” — Nikolai Gogol

Curs valutar
27 aprilie 2017


EUR
EURO = 4.5289 RON

Moneda euro a scăzut


USD
USD = 4.1565 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.3615 RON

Lira sterlina a crescut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online