O şcoală de handbal aşa cum a avut, cândva, Ploieştiul, este greu de crezut că va mai avea acest oraş într-un viitor apropiat. Faptul că a existat o zi în care fostele glorii de la Petrolul Teleajen, Uztel, dar şi de la cluburile bucureştene Steaua şi Dinamo s-au reunit în Sala Olimpia, pentru un meci al amintirilor a fost prilejul perfect pentru un alt gen de demonstraţie. Reunirea aceasta a trecut proba timpului, a reliefat valoarea pe care a avut-o handbalul masculin românesc şi a dat un alt sens, decât acela cunoscut astăzi, ideii de rivalitate sportivă. Un adevărat sens, mai bine spus.

Prietenia care-i leagă pe aceşti oameni, plus-valoarea pe care au adus-o handbalului masculin îi transformă în legende vii. Prea multe despre un astfel de moment nu sunt de spus pentru că plusul de cuvinte ar diminua impactul pe care l-a avut acest eveniment. Pentru cunoscători, doar numele celor prezenţi spun totul.

 

Combinata Ploieşti – Steaua:

 

Jucători Ploieşti:

- Iulian Emancipatu şi Adrian Dumitru (portari);

- Marian Tache, Adrian Năstase, Nicolae Milea, Emil Man, Nicolae Ion, Mircea Anton, Dumitru Neţoi, Ilie Coman, Norocel Dumitrescu, Ion Onişca, Marian Mărgărit, Mihai Bocan, Dumitru Dobre, Ion Paraschiv, Constantin Spătaru, Vali Marinescu;

Jucători Steaua:

- Vasile Tudor şi Adrian Simion (portari);

- Alexandru Dedu, Dragoş Dobrescu, Constantin Petre, Cristian Ionescu, Paul Cicu, Valeriu Solomon, Ionuţ Georgescu.

 

Dinamo:

- Dorin Petre, Ion Gănău, Vasile Cocuz, Claudiu Ionescu (portari);

- Marius Antonescu, Marian Simion, Sorin Olariu, Ionel Ene, Ion Mocanu, Daniel Georgescu, Marius Enache, Liviu Jianu, Constantin Ştefan, Eliodor Voica, Florică Vasiliu, Ion Checicheş, Ionel Radu, Sebastian Bota, Bogdan Voica, Mircea Ştef, Vasile Oprea, Aihan Omer, Dumitru Paizan, Victor Dima, Paul Matei, Alexandru Dimache, Robert Licu.

 

Declaraţii:

 

Vasile Stângă: Din păcate, s-a dus pregătirea fizică, dar a fost un meci frumuşel pentru cei prezenţi în tribune. Se vede că băieţii încă mai ştiu handbal. Nu am intrat de frica accidentărilor. Nu am mai făcut demult mişcare şi din cauza aceasta prefer să stau deoparte. Uitaţi ce a păţit Cicu, ruptură de tendon. Ăsta e sportul, dacă nu faci mişcare, nu te menţii, se pot întâmpla accidentări de genul acesta.

 

Alexandru Dedu

Pentru noi, cei care am fost aici, handbalul este, practic, viaţa noastră. Nu cred că poţi să-ţi renegi trecutul, ceea ce eşti tu. Nu cred, totuşi, că sunt cel mai în măsură să vorbesc astăzi în faţa dumneavoastră, pentru că sunt aici oameni care au făcut mult mai mult pentru handbalul românesc decât mine. Mi-e mare drag să fim iarăşi împreună şi sunt convins că acest preambul care a fost jocul va fi urmat de o masă la care vom bea o bere împreună şi ne vom aduce aminte de lucrurile mai mult sau mai puţin frumoase din trecut. De viaţa noastră, până la urmă. E un lucru care mă emoţionează profund şi asta este familia handbalului. Iar noi împreună putem să-l facem mai bun sau mai prost.

 

Mircea Anton

Aţi văzut ce răspuns am avut din partea componenţilor celor două mari echipe din România, Steaua şi Dinamo, la care s-au adăugat destul de mulţi dintre cei care au făcut istorie pentru Prahova. Deci, în oraşul nostru, handbalul nu se uită. Băieţii s-au prezentat onorabil şi să ştiţi că de aceea am şi renunţat să mă afirm în seara aceasta, ştiind că generaţiile mai tinere decât mine vor face o figură frumoasă. Chiar mi-am propus, acum, după ce i-am văzut, să intru mai des cu fetele la antrenament să capăt puţină pregătire fizică pentru a putea evolua şi eu.

 

Ionel Radu

Sunt momente unice în activitatea noatră de după, sunt foarte bucuros că au dat curs acestei invitaţii farte mulţi foşti handbalişti de la Steaua, Dinamo şi din Ploieşti. Sunt mândru că am reuşit să strângem în Sala Olimpia atâţia foşti handbalişti, câţi nu cred că au fost vreodată în ultimii ani sub acelaşi acoperiş în România.