Seria materialelor retrospective despre evoluţia Petrolului în sezonul 2013 -2014 începe cu articolul despre defensivă.

Petrolul a avut cea mai bună apărare a campionatului, primind doar 20 de goluri în 34 de meciuri disputate. Chiar dacă, statistic, a mai existat o altă echipă care a primit tot atât de puţine goluri, Petrolul este echipa care a avut cel mai bun joc pe faza defensivă.

Spun asta pentru că Petrolul a avut doar trei puncte fixe dintre cele cinci posturi folosite. Este vorba despre Pecanha, care a apărat în 33 dintre cele 34 de meciuri, de Guilherme, care a jucat toate partidele, şi de Geraldo, care a avut cele mai multe meciuri, toate în centru apărării. În rest, Alcenat a mai fost accidentat şi pe banda dreaptă au mai apărut Achim şi Beţa, iar Benga, Manasse, Hoban, Gerson şi chiar Mustivar au avut şi ei prezenţe în centrul liniei defensive. Aşadar, fără a avea un cuplu fix de fundaş centrali, esenţial pentru consolidarea unei linii defensive, Petrolul a reuşit să aibă cea mai bună apărare. Ceea ce este o realizare. Sigur, principala explicaţie este aceea că mijlocaşii centrali au acoperit, de foarte multe ori, spaţiile din faţa liniei defensive, aceasta fiind una dintre cheile succesului.

Foarte interesant este faptul că Petrolul nu a primit gol în 17 dintre cele 34 de meciuri jucate în campionat, ceea ce înseamnă că formaţia ploieşteană are o medie de un gol primit la 180 de minute de joc! Este un alt element de referinţă pentru defensiva Petrolului.

Mai mult, în meciurile jucate pe Ilie Oană, Petrolul a primit doar 7 goluri în cele 17 meciuri jucate, nicio altă echipă din România neavând mai puţine goluri primite acasă! O altă remarcă este aceea că mai mult de jumătate (4) dintre aceste 7 goluri primite acasă au fost încasate în meciurile cu CFR Cluj şi cu Dinamo.

Dacă acum două sezoane Petrolul a încasat 34 de goluri, în ediţia trecută de campionat a încasat doar 20, ceea ce înseamnă o îmbunătăţire majoră a apărării. Toate aceste aspecte au un rol foarte important în perspectiva viitorului campionat. Pentru că, nu întâmplător, a devenit o marotă în fotbal ideea că atacul îţi câştigă un meci, iar apărarea îţi câştigă campionatul!