Emilia Coman este, déjà, o certitudine în şahul românesc. Şi această afirmaţie vizează un copil care nu a împlinit, încă, 13 ani! Ploieşteanca Emilia Coman, elevă la Colegiul Naţional AL. I . Cuza, a reuşit o triplă de excepţie la Campionatele Naţionale de Şah pentru Juniori şi Tineret. Concurând la categoria fete-14 ani, Emilia, şahista susţinută încă de anul trecut de Jurnalul Prahovean, a avut o evoluţie fulminantă, câştigând, pe rând, aurul la şah clasic, la şah rapid şi la dezlegări! Ca bonus, a obţinut şi titlul de vicecampioană naţională la blitz.

Deşi nu a împlinit încă 13 ani, Emilia  a reuşit un parcurs deosebit, terminând neînvinsă în 26 din cele 27 de partide disputate, obţinând 7,5 puncte la şah clasic şi la şah rapid (câte 6 victorii şi 3 remize) şi 7  puncte la blitz (6 victorii, 2 remize şi 1 înfrângere). Efortul susţinut şi numeroasele ore de antrenament efectuate sub îndrumarea antrenorilor Gabriel Mateuţă şi Anuţa Laurenţiu au fost răsplătite cu 4 cupe, 3 medalii de aur şi una de argint.

În urma acestei evoluţii, Emilia Coman şi-a câştigat dreptul de a reprezenta România la Campionatul Mondial de Şah pentru Juniori, care va avea loc în Africa de Sud, la Durban, în luna septembrie.

Dincolo de toate aceste performanţe, remarcabile, evident, la această vârstă, rămâne şi un regret. Acela că Emilia Coman, deşi este ploieşteancă, a reprezentat la Campionatul Naţional pe CSM Craiova!

Situaţia este cauzată de faptul că oficialii clubului oltean, intuind potenţialul fantastic pe care-l are Emilia, i-au oferit condiţii propice pentru a putea să facă performanţă. Sigur, pentru gestul lor, oficialii clubului din Craiova merită felicitaţi. Poate, până la Campionatul Mondial din septembrie, această situaţie se va rezolva şi Emilia  va reprezenta Ploieştiul, aşa cum este normal.

Nu pot să nu mă întreb, însă, cum de au remarcat-o oficialii clubului CSM Craiova, dar nu au remarcat-o aceia care ar fi trebuit să facă asta la Ploieşti!