Jose Mourinho, cel mai bun antrenor din lume în opinia multora, a acordat un interviu revistei Esquire, în care a vorbit despre momentele importante din cariera lui. Printre acestea, ca o picanterie, dacă vreţi, el a amintit şi despre Adrian Mutu, un jucător pe care portughezul l-a apreciat, dar pe care l-a şi avertizat, la un moment dat, că poate pierde totul.

"Mutu era un jucător cu un talent extraordinar, dar cu un temperament problematic, cumpărat de Abramovici în primul val de achiziţii. Mourinho a vorbit cu Mutu şi i-a explicat că se află la o răscruce: că poate să se lupte să obţină ceva special la Chelsea; dar Mutu era deja un om bogat, perceput ca un rege în România, era foarte mulţumit de situaţia în care se află"

"Mourinho l-a avertizat: <<În cinci ani după ce te lasi de fotbal, nimeni n-o să-şi mai amintească de tine! Te uită toţi dacă nu faci lucruri cu adevărat importante ca fotbalist. Asta e ce rămâne în istorie.>>"

"La scurt timp după această discuţie, Mutu a fost depistat pozitiv pentru cocaină şi a fost suspendat pentru şapte luni. Cariera lui a luat-o din ce în ce mai jos; acum joacă pentru o echipă anonimă, Petrolul Ploieşti, iar el a rămas cu un singur titlu de campion în carieră (n.r Dinamo, 1999/2000)"- se arată în materialul publicat de Esquire.

Acum, dincolo de veridicitatea afirmaţiilor lui Mourinho, deranjant este faptul că jurnaliştii de la această publicaţie consideră echipa Petrolul Ploieşti ca fiind una anonimă.

Nu poţi spune despre Malmo, din Suedia, că este o echipă anonimă, sau nu poţi spune despre Colo Colo, din Chile, că e o echipă anonimă. Decât dacă nu ai cultură fotbalistică. Echipele astea, în ţările lor, sunt multiple campioane, câştigătoare de cupe, adică nume importante.

Că sunt necunoscute ziariştilor de la Esquire e altceva. Petrolul nu poate fi o echipă anonimă din moment ce are titluri de campioană şi Cupe al României câştigate. Uite, marea echipă Chelsea, până să fie preluată de Abramovich, deci până să vină Mourinho, avea doar un titlu de campioană şi trei cupe câştigate. Aşa că, fără banii rusului, Chelsea ar fi rămas pentru români o echipă la fel de anonimă precum e Petrolul pentru occidentali! Oricum, asocierea numelui Petrolul cu Jose Mourinho, Chelsea şi Esquire, nu prea ţine de anonimat!!!

În rest, despre şansa imensă pe care a ratat-o Mutu când era antrenat de Mourinho, nu mai are rost să discutăm, mai ales că românul era apreciat de portughez în perioada în care juca la Chelsea şi nu se apucase de altele!