Noul preşedinte al LPF, Gino Iorgulescu, a anunţat că va permite desfaşurarea de spectacole pirotehnice cu ocazia meciurilor desfăşurate în România. Singura condiţie, de bun simţ, a fost aceea ca aceste spectacole să fie realizate de firme care sunt autorizate în domeniul pirotehnic, evident pentru a se înlătura nedorita posibilitate a accidentelor. În acest mod, Iorgulescu speră să îmbine plăcutul cu siguranţa, dând o notă mai omenească interdicţiilor impuse de legea „Dragomir”.

Toate ca toate, însă de la a vrea până la a putea este drum lung, mai ales dacă acesta trece prin curtea Jandarmeriei Române. Ultima „găselniţă“ a jandarmilor a fost aceea de a solicita ca obiectele pirotehnice să aibă instrucţiunile de utilizare scrise în limba română, engleza nefiind suficientă! Sigur, într-o ţară în care forţele de ordine au probleme mari cu limba română, înţelegând că între ei şi limbă se duce un război permanent, de regulă pierdut, de ce  să mai apară şi un alt intrus, limba engleză, pe care jandarmii nu o cunosc decât din auzite? Ridicolul situaţiei este cu atât mai mare cu cât responsabili de desfaşurarea showului sunt cei de la firma pirotehnică, deja autorizaţi de cei în drept, şi nu suporterii.

Pe această linie, sâmbătă, în Bucureşti, jandarmeria a dat o nouă proba de stupizenie, sport la care, alături de ciomăgirea şi gazarea suporterilor, sunt campioni mondiali. Nu a fost aprobat spectacolul pe care o firmă specializată urma să-l facă în Ghencea pentru că torţele nu aveau instrucţiuni de folosire în limba română ! Jandarmeria a confiscat toate torţele pe care firma respectiva urma să le utilizeze. Motivul? Cel de mai sus: obiectele pirotehnice nu aveau instrucţiuni de utilizare în limba română, ci doar în limba engleză.

Deşi un reprezentant al firmei a mers şi a printat respectivele instrucţiuni şi în limba română, jandarmii nu au acceptat. „De unde ştim noi că scrie acelaşi lucru? Ce ne interesează pe noi că ne arătaţi că astea sînt instrucţiuni pentru clasa C şi că pe torţe scrie acelaşi lucru? Nu sîntem obligaţi să ştim limba engleză, se confiscă toate!“ a fost explicaţia pe care a oferit-o un reprezentant al Jandarmeriei.

Totuşi, torţele n-au lipsit din tribune, ambele galerii reuşind să păcălească vigilenţa forţelor de ordine ocupate, probabil, cu iniţierea în tainele limbii engleze. Numai că în loc să fie folosite de oameni specializaţi, au fost utilizate de ultraşi. Asa a fost bine, dom’ jandarm ?