Ipoteza tot mai des vehiculată în ultimele zile privind iminenta plecare a antrenorului Cosmin Contra de la Petrolul ţine suporterii ploieşteni cu inima strânsă. Emoţiile unei plecări a antrenorului echipei ploieştene sunt mari. Tot Ploieştiul va fi azi cu ochii pe liga spaniolă, la meciul dintre Getafe şi Osasuna Pamplona, o echipă mai slab cotată, aflată în subsolul clasamentului din Primera Division. Motivul îl reprezintă zvonurile conform cărora, în cazul în care antrenorul actual a echipei Getafe, Luis Garcia, nu va reuşi să aducă o victorie în dreptul echipei sale, va fi demis.

Sigur, pentru Cosmin Contra, oportunitatea de a antrena o echipă din prima ligă spaniolă, este uriaşă. Este un vis al oricărui antrenor să antreneze acolo unde au făcut-o printre alţii, Pepe Guardiona, Gerardo „ Tata” Marţino, Johann Cruyff şi multe alte nume sonore ale fotbalului mondial. Însă, nu este mai puţin adevărat că rezultatele spectaculoase ale antrenorului Contra au apărut în zone ale fotbalului cu o valoare mult mai scăzută decât campionatul spaniol. Contra este una dintre marile speranţe ale antrenoratului românesc, alături de alte nume din generaţia sa. Ar fi posibil că intrând de acum în lumea mare a fotbalului european şi mondial, să greşească, făcând pasul prea devreme.
Proiectul Petrolul Ploieşti de azi are, indubitabil, semnătura lui Cosmin Contra. Venirea sa la clubul ploieştean a însemnat nu numai o schimbare de mentalitate a jucătorilor ci şi o creştere valorică a lotului echipei. Multe dintre vedetele ploieştenilor au venit la Petrolul chemate fiind de antrenorul Contra care a garantat pentru actualul proiect. Juan Angel Albin, Pablo De Lucas, Walter Fernandez şi chiar Adrian Mutu sunt la Ploieşti datorită lui Contra. Din păcate, o eventuală plecare a lui Contra ar însemna, cu o doză mare de probabilitate, şi plecarea acestora, lăsând echipa Petrolul Ploieşti efectiv devastată.

Ipoteza de lucru cu Adrian Mutu antrenor-jucator, agreeată de Daniel Capră, nu este fezabilă. Mutu, indiferent de traseul său ca jucător, cu suişurile şi coborâşurile sale, nu are experienţa necesară şi nici harul de a aduce fericirea la Ploieşti. Cu atât mai mult cu cât, în ultima vreme, transferul sau la Petrolul apare ca fiind exclusiv o chestiune de imagine în detrimentul îmbunatăţirii jocului echipei.

Prelungirea contractului antrenorului Contra până la finele sezonului 2014-2015 a fost extrem de bine primită de fanii ploieşteni şi a reprezentat garanţia că proiectul Petrolul de azi, având ca ţinta câştigarea campionatului şi a Cupei României este absolut realizabil. Şi asta chiar dacă în iarna clubul a avut o campanie dezastruoasă de transferuri, lăsând să plece jucători de bază ai echipei, fără a aduce ceva în loc, cel puţin de aceeaşi valoare. Tocmai de aceea, ţinând cont că oferta de la Getafe (dacă există) era ştiută de Contra din momentul în care a semnat prelungirea cu Petrolul, cred că antrenorul Cosmin Contra va rămâne la Petrolul. Până la urmă, chiar şi în România, câştigarea eventului nu este la îndemâna oricui şi reprezintă un plus în cartea de vizită a oricărui antrenor.