În Spania continuă să apară reacţii tot mai răsunătoare, după anunţul preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal din statul iberic, Javier Tebas, care a precizat că Barcelona şi alte formaţii din regiune ar putea fi excluse din La Liga, în cazul în care Catalonia se va desprinde de Spania în urma rezultatelor referendumului pentru independenţă, programat duminică, 1 octombrie. Ultima variantă: naţionala Spaniei ar putea ajunge să fie exclusă din competiţiile FIFA!

"Dacă procesul merge mai departe, atunci toate cluburile din Catalonia nu vor putea juca în La Liga. Sper că situaţia se va rezolva, deoarece Spania este o ţară în care ilegalităţile nu pot fi permise”
, spunea Tebas, la începutul lunii septembrie.

Dacă în urma referendumului se va decide separarea Cataloniei, iar Barcelona şi echipele din zonă vor fi, într-adevăr, excluse din La Liga, Spania ar putea fi reclamată la FIFA pentru încălcarea regulilor privind amestecul guvernului în fotbal. În acest caz, s-ar putea ajunge până la excluderea naţionalei "La Roja" din competiţiile internaţionale, cu doar câteva luni înainte de Cupa Mondială din Rusia.

Predicţia a fost făcută de englezii de la The Sun, care au scris despre implicaţiile referendumului asupra fotbalului spaniol. Chiar dacă administraţia de la Madrid spune că separarea ar fi un proces de lungă durată şi a declarat neconstituţional referendumul de duminică, temerile ar putea fi întemeiate.