Gimnastul Marian Drăgulescu este singurul din delegaţia masculină tricoloră calificat în finale la Campionatele Europene individuale de la Cluj-Napoca, el urmând a evolua, sâmbătă şi duminică, la sol şi sărituri.

Notele obţinute, miercuri, de gimnaştii români în calificări sunt:

Bară fixă – Vlad Cotuna 11.000; sol – Vlad Cotuna 12.000, Cristian Băţagă 13.666, Marian Drăgulescu 14.666, Adelin Kotrong 12.300; cal cu mânere – Adelin Kotrong 11.566, Andrei Ursache 14.000, Cristian Băţagă 13.966; sărituri – Cristian Băţagă 14.233, Adelin Kotrong 12.433, Marian Drăgulescu 14.666 şi paralele – Vlad Cotuna 12.600.

Marian Drăgulescu a ocupat locul 2 la sol, respectiv locul 1 la sărituri, urmând a evolua în finale sâmbătă şi duminică.

Gimnastul Laurenţiu Nistor, primul din delegaţia României care a intrat în calificările de miercuri, s-a accidentat la spate după o cădere în timpul exerciţiului la bară fixă, fiind nevoie de intervenţia echipei medicale. El a fost transportat la spital pentru investigaţii suplimentare, iar diagnosticul a fost de contractură la spate. Nota primită: 3.433.

Laurenţiu Nistor urma să mai intre în calificări şi la paralele, dar competiţia s-a încheiat pentru el în urma accidentării.

Niciunul din gimnaştii tricolori nu a performat la toate aparatele, astfel că nu au intrat în cursa pentru finala la individual-compus de vineri, în care s-au calificat primii 24 clasaţi în calificări. Cel mai mare punctaj a fost obţinut de Oleg Verniaiev (Ucraina), cu 85,966 puncte.

Înaintea ultimei subdiviziuni din calificări a avut loc şi ceremonia de deschidere a Campionatelor Europene, care a inclus un show de lasere, dar şi unul al micuţelor gimnaste din programul ”Ţară, ţară, vrem campioane”, de care se ocupă Octavian Bellu şi Mariana Bitang, precum şi demonstraţii ale componenţilor lotului naţional de gimnastică aerobică, între care s-a aflat şi campioana mondială din 2016, Corina Constantin.

În prima zi a Campionatelor Europene individuale de la Cluj-Napoca au asistat şi Nadia Comăneci, peste 30 de multiple campioane din gimnastică, precum şi şeful FIG, japonezul Morinari Watanabe, conducătorul UEG, francezul Georges Guelzec, alături de ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, şi preşedintele COSR, Mihai Covaliu.

Joi va fi ziua dedicată fetelor, care vor evolua în calificări (între orele 10.00 -  20.30), România fiind reprezentată de Cătălina Ponor (bârnă, sol), Larisa Iordache (paralele, bârnă), Olivia Cîmpian şi Ioana Crişan (la toate aparatele).

Vineri se vor decerna primele medalii, în urma concursurilor la individual-compus (masculin şi feminin, 13.00 – 19.30), iar sâmbătă şi duminică vor avea loc finalele pe aparate. Sâmbătă sunt programate finalele la sol, cal cu mânere, inele (masculin), respectiv sărituri şi paralele (feminin, 13.30 - 16.40), iar duminică cele la duminică la sărituri, paralele, bară (masculin) şi bârnă şi sol (feminin, 13.30-16.40).

Obiectivul delegaţiei României este de câştigare a 2-3 medalii.

La competiţia de la Cluj-Napoca participă 274 de gimnaşti din 37 de ţări (168 gimnaşti şi 106 gimnaste), alături de aproape 450 de antrenori, medici, arbitri, oficiali.

CE din luna aprilie revin în România la exact 60 de ani de la prima ediţie a competiţiei feminine, care s-a desfăşurat la Sala Floreasca, iar pe atunci se numea Cupa Europei.

La ultima ediţie a CE individuale, în 2015 (Montpellier), gimnaştii români au cucerit două medalii: Marius Berbecar – argint la paralele şi Andreea Munteanu – aur la bârnă.