Elena Pagu, în vârstă de 90 de ani, a obţinut o medalie de aur la Campionatul Mondial de Marş Sportiv din Coreea de Sud, la proba de 3.000 de metri destinată celor de vârsta a III-a.

Mai mult, a reuşit să doboare şi un record mondial, devenind cea mai în vârstă participantă care a reuşit să ducă la bun sfârşit o astfel de cursă. Elena Paga mai are în palmares 8 titluri de campioană mondială, 5 de campioană europeană şi 4 de campioană balcanică.

„A fost unul din concursurile mai grele şi cu evoluţii mai mari. A fost timpul scurt de acomodare cu fusul orarul şi, bineînţeles, o pretenţie foarte mare a comisarilor de traseu care au fost de o exigenţă neobişnuită.

Am fost ca o surpriză, din nou, pentru toţi pentru că nu era nimeni mai aproape de mine cu 15 ani. Eu am zâmbit şi am alergat. Aşa am făcut marşul. Am zâmbit”, a declarat Elena Pagu, campioană mondială la marş sportiv, pentru Digi24.

S-a născut într-un sat din Suceava şi acum locuieşte într-un apartament din cartierul bucureştean Vitan.

S-a apucat de alergat cu puţin timp înainte de a ieşi la pensie, încercând să scape de o depresie. Se antrenează pentru astfel de competiţii alergând în jur de 10 kilometri pe zi. De când face sport constant, răceşte foarte rar şi spune, în glumă, că un alt secret pentru forma sa fizică ar fi şi faptul că mănâncă mulţi ardei iuţi.

Uneori, iarna, aleargă şi în picioarele goale prin zăpadă. „În Bucureşti, o singură dată şi-a mai făcut un cetăţean cruce când m-a văzut alergând. Ninsese şi era o zăpadă curată şi pufoasă, aşa că mi-am zis: «Eu trebuie să alerg prin zăpada asta!» Ştiţi, competiţiile sunt un stimulent, mai ales pentru noi, vârstnicii.

Ai un calendar, ştii că peste două luni ai o competiţie, te antrenezi… ai un scop! Când îţi doreşti ceva şi eşti vârstnic, e foarte important. Că dacă nu-ţi mai doreşti nimic, eşti bun de îngropat!”, povesteşte Elena Pagu în cartea „Locuri, oameni, poveşti”, semnată de Liliana Nicolae.