Editorialistul George Stanca, rapidist declarat, a scris în rubrica sa din Click, “Scrisorile lui Stanca”, un articol referitor la festivitatea pe care Petrolul o organizează astăzi în cinstea victoriei cu Liverpool. Ziaristul punctează câteva aspecte esenţiale, printre care nevoia fotbalului românesc de a-şi celebra reuşitele, făcând o comparaţie inspirată cu cele câteva victorii reputate de-a lungul istoriei în faţa puterilor vremii.

 

Dragă Petrolul Ploieşti

Cu prietenie sinceră şi cu o solidaritate a echipelor de tradiţie cvasidispărute din fotbalul românesc, îngropate de vii ”graţie” capitalismului de cumetrie, odios, carnivor şi cinic ce a cuprins ţara, vă salut! Vorbesc ca un proletar ceferist, adresându-se fraţilor de destin, petrolişti. Şi vă felicit pentru aniversarea voastră, 50 de ani de la Victoria Istorică asupra marii echipe englezeşti Liverpool, cu 3-1. Mulţi ar spune, ce mare lucru o victorie fotbalistică, acolo…Câţi ca ei? Ei, bine, nu! Căci, la noi, la români este acea istorie a neamului care ne-a obişnuit să învăţăm din înfrângeri, dar să nu uităm nicicând victoriile. Căci noi, românii, avem poate o istorie ciudată. Care ţine minte mai mult victoriile decât înfrângerile. Poate că asta ne ţine încă, dă unitatea neamului. Nimic grav sau strâmb. Ne mândrim cu victoria aspra FC Liverpool ca şi cu acelea de la Călugăreni sau Podul Înalt sau Mărăşeşti! Iată, Israelul a fost o singură dată la un turneu final mondial de fotbal; acolo a dat un singur gol; autorul lui de atunci este eroul fotbalistic al acestui stat. E ceva, e cineva. Victoria e preţuită mult de statele mici, neînsemnate ca noi, dau energii morale….

Cine mai e Petrolul azi? Iaca, o echipă de judeţ! Ca şi Rapidul meu. Cine mai e azi el? Două sau trei!, echipe de liga 5-a…! Dar, pentru mândria celor ce ţin cu Petrolul şi mai ales a celor care au jucat atunci şi au marcat - Moldoveanu, Boc şi Mircea Dridea - pentru victoriile româneşti de prestigiu, acest lucru nu trebuie uitat. Bravo celor care au organizat această aniversare! Şi, fără a vă flata, îi felicit pe cei care nu sar din barcă la necaz . Aveţi o galerie superbă, cea mai frumoasă din ţară, fruntaşă la ”devotement”, care merge înainte cu voi …Aud că şi acum vin oamenii cu miile la stadion. La Rapid nu e aşa. Divizat cum e, nu ştii care e Rapidul; galeriile sunt dezbinate. Atunci, pe Giuleşti, la meciul omagial cu voi, facţiuni din galerii s-au bătut la sânge. De ziua Rapidului. Halal! Dar să-mi văd de necazurile mele… Voi aveţi acum o bucurie aniversară. O bătălie câştigată, vorba lui Mircea Dridea, după care lumea a aflat unde e Ploieştiul, cine e Petrolul din România. La mulţi ani! Să ne revedem în Liga 1…

                                                           ***

Printre momentele festivităţii pe care Petrolul o organizează azi se numără meciul de old-boys în care fanii Petrolului îi pot revedea pe foştii mari jucători ai echipei ploieştene, dar şi fotbalişti de renume din Prahova, turul de onoare al gloriilor Petrolului, premierea eroilor din “tripla” cu FC Liverpool, un moment pregătit de către Filarmonica Ploieşti, prima transmisie pe un stadion de fotbal din România cu şase camere în sistem 360 grade, precum şi multe alte surprize!

Evenimentul propriu-zis va începe la ora 16.45, atunci când vor fi prezentaţi protagoniştii jocului de old-boys, urmând ca, de la ora 17.00, să înceapă partida dintre fostele glorii ale Petrolului şi selecţionata Văii Prahovei.

Jocul va avea două reprize a câte 20 de minute.

Apoi vor coborî pe gazon eroii confruntărilor cu Liverpool de acum 50 de ani.

De la ora 19.00, va avea loc jocul oficial dintre Petrolul şi CS Cornu, din cadrul Ligii A Prahova.

Vă reamintim că biletele pentru întreg evenimentul de sâmbătă se pot găsi la casa de bilete a arenei „Ilie Oană”,  până la ora 17.00, preţurile fiind absolute MODICE pentru cele patru ore de adevărat spectacol: 6 lei la peluze, 8 lei la Tribuna a II-a, 10 lei la Tribuna I şi Tribuna 0.

 

Jucatorii Petrolului pentru echipa de “Old-boys”

Dumitru Jipa, Ion Catană, Iulian Cadar – Mihai Oancea, Alexandru Pitulice, Valeriu Răchită, Paul Guşe, Ion Cojocaru, Cristian Vlad, Mihai Pârlog, Eugen Baştină, Marcel Abăluţă, Silviu Crângaşu, Marian Grama, Laurenţiu Costache, Nicolae Constantin, Ciprian Pura, Nicolae Nuţă, Costel Ilie, Daniel Zafiris, Cristian Zmoleanu.

Alături de ei, se vor mai afla şi alţi foşti jucători ai Petrolului, precum Marcel Catinca, Ion Toma, Gabriel Călin, Vasile Cosarek, Nicu Lazăr, Constantin Ştefan, Ion Haralambie, Afiliu, Gheorghe Mârzea.