Regula jucătorului sub 21 de ani nu are caracter discriminatoriu şi poate fi aplicată în continuare, potrivit unei decizii luate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, informează digisport.ro.

CNCD constată, într-un document trimis Federaţiei Române de Fotbal, că iniţiativa tratamentului diferenţiat pe criterii de vârstă este justificată în mod obiectiv şi rezonabil de un scop legitim, mijloacele de realizare sunt corespunzătoare şi necesare, iar măsura este proporţională cu scopul, se arată pe site-ul oficial al FRF.

Instituţia îşi fundamentează poziţia clară privind faptul că scopul introducerii acestei reguli „este legitim şi rezonabil”, inclusiv prin poziţia Curţii Europene de Justiţie a Comisiei Europene, care a reţinut că „menţinerea unui echilibru între interesul cluburilor de a obţine un anumit rezultat sportiv/anumite performanţe sportive şi încurajarea acestora de a legitima şi antrena jucători tineri trebuie considerat ca fiind un scop legitim”.

În acelaşi timp, CNCD este de părere că „metoda la care a recurs FRF nu numai că este una adecvată şi necesară pentru atingerea scopului legitim, dar este şi una efectivă”.

„Astfel de reguli contribuie la atingerea unui echilibru între interesele ce se manifestă în viaţa fotbalistică, sprijinind jucătorii tineri”, se mai precizează în document.

Astfel, regula „obligă cluburile de fotbal să dezvolte strategii sportive pe termen lung în privinţa promovării jucătorilor tineri, a bazei de selecţie la nivel de juniori”.