Primul grup de români, format din 13 sportivi şi două rezerve, a plecat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, duminică dimineaţă, de pe Aeroportul Henri Coandă, cu o cursă regulată care va face escală la Paris.

Cei 13 sportivi şi cele două rezerve care au plecat în primul grup sunt următorii: Mihai Donisan - atletism, Norbert Trandafir, Marius Radu, Alin Coste, Robert Glinţă, Daniel Macovei - nataţie, Mihai Nistor - box, Daniel Natea şi Mircea Croitoru (rezervă) - judo, Tiberiu Dolniceanu, Ana-Maria Popescu, Simona Pop, Simona Gherman, Mălina Călugăreanu, Loredana Dinu (rezervă) - scrimă.

Judoka Daniel Natea a declarat că a început pregătirea pentru aceste Jocuri Olimpice în urmă cu 16 ani când s-a apucat de sport. "Am început pregătirea acum 16 ani şi sper să câştig o medalie. Îmi ştiu adversarii, în semifinale voi întâlni cel mai probabil un japonez pe care l-am învins acum la Masters. Mi-am calculat să ating vârful de formă la Rio", a spus Natea.

Atletul Mihai Donisan a afirmat că a fost afectat de scandalul de dopaj în care a fost implicat. "Sunt fericit că am trecut peste această perioadă dificilă. Mă voi concentra pentru calificări şi finala de la Rio. Am fost afectat, dar am avut oameni care m-au susţinut. În atletism nu se ştie niciodată ce vei face, poate vom lua şi o medalie. Plec cu trei săptămâni înainte de concurs şi voi avea timp să mă acomodez cu fusul orar şi cu vremea", a precizat Donisan.

Pugilistul Mihai Nistor a anunţat că nu merge în plimbare la Rio de Janeiro şi îşi doreşte titlul olimpic: "Nu e o presiune că sunt singurul pugilist român prezent la Rio. Nu merg să mă plimb la Rio, vreau titlul olimpic. Sper să fiu cap de serie la tragerea la sorţi. Am citit despre virusul Zika, dar nu cred că se va întâmpla ceva. În acest moment sunt la 90 la sută din potenţial".

Înotătorul Robert Glinţă a declarat că speră să prindă o finală la Jocurile Olimpice. "Merg cu gândul la îmbunătătţirea propriilor performanţe şi la a prinde cel puţin o semifinală. Va fi greu, mă aştept la asta, dar pentru asta m-am pregătit. Cred că se poate să prind o finală, sunt pe drumul cel bun", a spus Glinţă.

Sabrerul Tiberiu Dolniceanu a afirmat că e normal ca lumea să aştepte lucruri mari de la sportivii de la scrimă. "Ne dorim să aducem medalii, pentru asta ne-am pregătit. Nu e prima dată când mergem peste Ocean, nu cred că vor fi probleme cu acomodarea. Nu e presiune, în fiecare an venim cu medalii de la europene şi mondiale. E normal ca lumea să aştepte ceva de la noi. Vreau o medalie, nu contează care va fi", a precizat Dolniceanu.

Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro se vor desfăşura în perioada 5-21 august.