După aflarea tabloului optimilor de finală, Euro 2016 a rămas fără opt echipe. Printre cele eliminate a fost şi decepţionanta naţională a României, învinsă de Albania. 

Evoluţia naţionalei României la Euro 2016 a lăsat un gust amar iubitorilor fotbalului din România. Impresia generală în ţară, după aventura tricolorilor la turneul final, a fost lehamitea.

În ciuda unui lot extrem de slab, cu jucători care performează în fotbalul ”de provincie” din Europa, prin localităţi ca Razgrad, Giurgiu sau Beersheba, naţionala României era considerată favorită în faţa Albaniei.

Golul lui Armando Sadiku i-a trezit din visare pe suporterii români, care sperau la calificare după egalul strategic cu Elveţia şi cele câteva minute bune din înfrângerea cu Franţa.

Naţionala de fotbal a României a pierdut complet susţinerea românilor, însă eşecul cu Albania – care a avut în spate o naţiune întreagă şi ai cărei reprezentanţi şi-au dat sufletul pe teren – nu ar trebui considerat drept cea mai mare surpriză de la Euro.

De aceea, în topul dezamăgirilor de la Euro 2016, România nu este printre primele cinci echipe. Aici au fost incluse naţionale doar naţionale care aveau argumente pentru a aspira la gloria europeană.

5. Turcia

Turcii aveau mare încredere în echipa lor înaintea turneului final. Calificaţi pentru a patra oară în istorie la un European, oamenii lui Fatih Terim visau la o nouă aventură de poveste la Euro. Din 1996, când s-au calificat prima oară şi au fost eliminaţi din grupe, turcii progresaseră la fiecare participare: sferturi în 2000 şi semifinale în 2008.

Meciul cu Croaţia a fost decis de golul splendid al mijlocaşului Luka Modrici, iar duelul cu Spania a fost un dezastru pentru turci, care puteau să piardă la mai mult de trei goluri diferenţă. A venit meciul cu Cehia, o altă decepţie a competiţiei. Turcii aveau nevoie de un succes la două goluri pentru a-i depăşi pe albanezi în clasamentul echipelor de pe locul trei. Au câştigat cu 2-0, după un meci extrem de intens, însă nu a fost de ajuns.  Turcia nu a prins ”optimile”.

4. Suedia

Suedezii, care marcaseră o ”căruţă” de goluri în preliminarii (n.r. – doar Zlatan Ibrahimovici a înscris de 11 ori), nu au tras nici măcar un şut pe poartă în primele două meciuri. Au obţinut un punct, cu Irlanda, scor 1-1, după un autogol al ”verzilor”, şi au fost la doar câteva minute de o remiză ”albă” cu Italia (0-1). În ultimul meci, suedezii au pierdut la limită şi cu Belgia.

A fost un final discret de fotbal internaţional pentru Ibrahimovici, unul dintre cei mai mari fotbalişti ai timpurilor noastre. Modelul suedez a dezamăgit la Euro 2016.

3. Austria

Austriecii se calificaseră ”en fanfare” la Euro 2016 şi numele lor era rostit cu optimism prin casele de pariuri din toată Europa. A fost, însă, un dezastru. Au început cu o înfrângere clară în meciul cu senzaţionala echipă a Ungariei, scor 0-2. A urmat remiza fără goluri cu portughezii, care păstra formaţia austriacă în cărţi pentru ”optimi”.

În partida decisivă, însă, austriecii au fost bătuţi de debutanţii islandezi, printr-un gol marcat în ultima secundă a meciului. A fost prima victorie a nordicilor, care au condus cu 1-0, s-au văzut egalaţi şi apoi dominaţi de austrieci, care, însă, n-au reuşit să convingă pe nimeni că meritau locul pe tabloul optimilor de finală.

2. Rusia

Ruşii păreau să fie puternici sub comanda lui Leonid Slutsky, iar după remiza cu Anglia (1-1), părea că greul a trecut pentru Akinfeev şi ai săi. Au venit, însă, înfrângerile. Un 1-2 cu arţăgoasa Slovacie, dar mai ales lovitura decisivă: 0-3 cu Ţara Galilor – poate cea mai mare surpriză a turneului.

Ruşii, a căror campanie la Euro a fost marcată de incidentele huliganice provocate de fanii ei în sudul Franţei, au fost eliminaţi de la Euro 2016 de ţări mai mici decât oricare dintre cele 9 districte federale ale ţării lor.

Leonid Slutsky, care lucra ”pro-bono” pentru ţara sa, a fost primul antrenor care a demisionat după Euro 2016.

1. Ucraina

Cu o echipă valoroasă şi experimentată, unită şi omogenă, ucrainenii au reuşit să termine competiţia pe ultimul loc.

Au început cu un meci bun, însă au fost puşi la punct de pragmaticii nemţi, campionii lumii, cu un sec 2-0. Dezastrul ucrainenilor a venit în meciul cu Irlanda de Nord, una dintre echipele frumoase ale competiţiei. Britanicii au dictat natura jocului, câştigând lupta cu ajutorul avantajului fizic. Eşecul neaşteptat cu 2-0, combinat cu remiza de salon a vecinilor nemţi şi polonezi, 0-0, a făcut din Ucraina prima echipă eliminată de la Euro.

Esticii, care aveau în spate speranţele unui popor aflat în război, au clacat şi în ultimul meci: 0-1, cu Polonia. Ucraina este singura echipă care n-a marcat la Euro 2016.