Simona Halep, locul 5 WTA şi cap de serie numărul 6, a fost învinsă, miercuri, cu scorul de 6-3, 4-6, 6-3, de australianca Daria Gavrilova, locul 32 WTA, în turul secund al Internaţionalelor Italiei.

După ce sâmbătă s-a impus la Madrid Open, Halep a fost surprinsă la începutul partidei de miercuri de jocul variat şi extrem de precis al Dariei Gavrilova. Jucătoarea de origine rusă a zburdat în primul set, a trimis mingea pe linii, a folosit lovitura scurtă şi a căutat să intre cât mai mult în interiorul terenului. După un start cu o evoluţie neconvingătoare, cu multe greşeli, Halep şi-a folosit experienţa şi forţa loviturilor, şi-a corectat erorile, echilibrând partida. Ploia a oprit revenirea jucătoarei din Constanţa, iar pauza de peste o oră ce a urmat i-a permis Dariei Gavrilova să-şi recapete exuberanţa şi precizia din primul set.

Simona Halep şi-a pierdut serviciul în ghemul al patrulea, permiţându-i adversarei să se desprindă la 3-1 în primul set. Românca a făcut rebreak şi a egalat apoi la 3, dar Gavrilova nu a mai pierdut niciun ghem până la finalul setului, pe care l-a câştigat cu 6-3, în ceva mai mult de 35 de minute.

În setul al doilea, Gavrilova a condus din nou cu 3-1, după un break în ghemul al treilea, dar din acel moment inspiraţia a părăsit-o. Greşind din ce în ce mai mult, Gavrilova a pierdut patru ghemuri la rând, până la 3-5. Australianca a redus la 4-5, cu un break, dar Halep a reuşit rebreak-ul şi a câştigat setul, cu 6-4, după o oră şi 27 de minute de joc.

Ploaia a întrerupt meciul, iar sportivele au mers la vestiare înaintea decisivului. După ceva mai mult de o oră, Gavrilova a revenit cu mai multă prospeţime pe teren şi a jucat iar bine. Ea a făcut un break la 2-2 şi altul la 4-2. La scorul de 2-5, Halep a reuşit un rebreak, dar şi-a pierdut apoi imediat serviciul, înclinându-se în faţa Dariei Gavrilova cu 3-6 în decisiv, după aproape două ore.

La ediţia trecută a turneului de categorie Premier 5 de la Roma, Halep a ajuns în semifinale, astfel că ea avea de apărat 350 de puncte. Înfrângerea de miercuri o va costa cel puţin un loc în clasamentul WTA, maximum două.

Pentru Halep va urma cel mai probabil participarea la Roland Garros, al doilea Grand Slam al anului.

În faza următoare, Gavrilova o va întâlni pe rusoiaca Svetlana Kuzneţova, locul 19 WTA şi cap de serie numărul 9, care a depăşit-o, în turul al doilea, pe jucătoarea australiană Samantha Stosur, locul 22 WTA, cu scorul de 6-4, 6-4.

Tot miercuri, Irina-Camelia Begu, locul 35 WTA, a învins-o, cu scorul de 6-3, 6-2, pe sportiva Victoria Azarenka din Belarus, locul 6 WTA şi cap de serie numărul 4, calificându-se în optimile de finală ale turneului de categorie Premier 5 de la Roma.

 În faza următoare, Begu o va întâlni pe rusoiaca Daria Kasatkina, locul 33 WTA. Rusoaica a câştigat singurul meci disputat cu Begu, în optimi la Moscova, în 2015, scor 6-3, 3-6, 6-3.

Calificarea în optimi este recompensată cu 49.680 de euro şi cu 190 de puncte WTA. Pentru prezenţa în turul al doilea, Halep va primi 12.645 de euro.