Simona Halep, locul 7 WTA şi cap de serie numărul 6, a câştigat, sâmbătă, Madrid Open, al 12-lea trofeu din carieră şi al doilea de categorie Premier Mandatory, după ce a învins-o, cu scorul de 6-2, 6-4, pe sportiva slovacă Dominika Cibulkova, locul 38 WTA, în finala competiţiei organizate de Ion Ţiriac.

La Madrid Open, românca va primi 912.900 euro şi 1.000 de puncte WTA, iar de luni va urca pe locul 5 WTA. Halep obţinuse ultimul trofeu, tot de categorie Premier Mandatory, în martie 2015, la Indian Wells. Anul trecut, ea a pierdut în primul tur în capitala Spaniei, după ce la ediţia precedentă fusese finalistă.

Tenisul etalat de Halep a amintit de vremurile cele mai bune din cariera jucătoarei din Constanţa, iar condiţia ei fizică a fost exemplară. Halep a fost ca o fiară în finala de la Madrid. Cu un serviciu aflat poate la cel mai înalt nivel al ei, cu multă inspiraţie şi cu multă determinare, Halep a "subordonat-o" pe rivala ei. "Nicio minge pe centru" şi "adversara cât mai departe de teren" au fost devizele româncei, astfel că, obligată să alerge tot timpul dintr-o parte în alta, Cibulkova a fost nevoită să lovească din afara zonei de confort. 

Halep a început cu break, a condus apoi 3-1, a făcut din nou break şi a închis setul I cu 6-2, după 30 de minute. Cu încă un ghem câştigat pe serviciul adversarei la debutul setului al doilea şi cu avantajul gestionat cu atenţie, Halep a încheiat meciul repede, după un 6-4 şi după o oră şi 20 de minute de joc.

Înainte de acest meci, Halep, 24 de ani, şi Cibulkova, 27 de ani, s-au întâlnit de patru ori, sportiva din Slovacia conducând cu scorul de 3-1. Însă sportiva din România câştigase singura lor întâlnire pe zgură, aceeaşi suprafaţă ca la Madrid. Acest succes l-a îregistrat în sferturile de finală ale turneului de la Bruxelles, când Halep a câştigat cu 0-6, 6-4, 6-3. Cibulkova s-a impus în câte două seturi, în turul I la 's-Hertogenbosch, în 2011 cu 6-3, 6-0, în turul al doilea la Indian Wells, în 2013, scor 7-5, 7-6 (3) şi în sefrturile Australian Open, din 2014, tot 6-3, 6-0.

Halep a mai câştigat 11 turnee, la Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul "mic" al campioanelor), toate cele şase în 2013.

Ea a mai jucat opt finale, Toronto, Rogers Cup (ambele de categorie Premier 5), în 2015, WTA Finals - Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 şi Fes (WTA), în 2011 şi 2010.

Următoarea competiţie la care va participa Simona Halep va fi turneul de la Roma, începând de luni.