Sorana Cîrstea, locul 127 WTA, s-a calificat, miercuri, în optimile de finală ale Madrid Open, după ce a învins-o, cu 6-3, 7-5, pe Danka Kovinici din Muntenegru, locul 52 WTA, sportiva din Târgovişte fiind a patra jucătoare română care ajunge în această fază, după Simona Halep, Irina Begu şi Patricia Ţig.

Pentru românca de 26 de ani aceasta este cea mai bună performanţă la Madrid, ea egalându-şi cel mai bun rezultat la o competiţie Premier Mandatory, prezenţa în primele 16 jucătoare, realizată la Miami, în 2013.

Evoluţia "noii jucătoare" Sorana Cîrstea, după accidentarea la umăr, nu arată rău. Trecerea de la serviciul normal, cu mişcarea amplă a rachetei, de jos în sus, la "abbreviated serve", serviciul scurtat, la care racheta urcă direct deasupra capului, pare că funcţionează. Sorana nu serveşte tare, undeva până în 170 de kilometri pe oră primul, dar are un control mai bun, mai ales pe al doilea, cu care face puncte în proporţie de peste 50 la sută. Cel puţin aşa s-a întâmplat în meciul din noaptea de marţi spre miercuri. Ea caută să scurteze punctele şi astfel îşi asumă riscuri, joacă agresiv, lovind mereu decisiv, ceea cea mai duce uneori la greşeli. Mobilitatea ei mai lasă de dorit, însă Sorana este în formă, bine pregătită fizic.

Cu Kovinici, aflată într-un moment bun al carierei, la cei 21 de ani, Sorana Cîrstea a intrat tare în meci, a fost la conducerea jocului de la început şi agresivă pe serviciul adversarei. Românca a făcut repede 5-0, apoi a avut două ghemuri pierdute la 0, al doilea pe propriul serviciu. Kovinci a mai câtigat un ghem, dar la 5-3 Cîrstea a pus capăt setului cu un joc solid, după 30 de minute.

Setul al doilea a fost mai disputat. Sorana Cîrstea s-a desprins la 3-1, după un break în ghemul al treilea, dar Kovinici a întors scorul în favoarea ei, 4-3. Antrenorul Marius Comânescu şi-a sfătuit eleva în pauza ce a urmat şi românca a câtigat două ghemuri la rând, cu break de 5-4. La acest scor, Sorana a ratat o minge de meci şi i-a permis adversarei să obţină rebreak-ul. Jucătoarea prezentă la Madrid graţie unui wild card nu a acuzat acest "minieşec" şi a câştigat imediat pe serviciul adversarei. Condusă apoi cu 30-0, Sorana Cîrstea a recuperat şi a câştigat ghemul pe propriul serviciu, încheind meciul cu 7-5 în setul al doilea, după o oră şi 19 minute de joc.

În faza următoare, Cîrstea va evolua, miercuri, în premieră, cu germana Laura Siegemund, locul 44 WTA, care a depăşit-o, marţi, în turul al doilea, pe croata Mirjana Lucici-Baroni, locul 74 WTA, cu 6-2, 3-6, 6-3.

Calificarea în turul al treilea este recompensată cu un premiu de 59.490 de euro şi cu 120 de puncte WTA.

Toate cele patru românce vor juca, miercuri, în optimile de finală ale turneului organizat de Ion Ţiriac.

Prima va evolua Irina Begu, pe terenul numărul 4, de la ora 13.00, cu americanca Christina Mchale.

Nu înainte de ora 15.00, pe arena centrală Manolo Santana, Simona Halep o va întâlni pe elveţianca Timea Bacsinszky, iar Patricia Ţig va evolua, nu înainte de ora 22.30, pe terenul secund, Arantxa Sanchez, cu americanca Madison Keys.

Sorana Cîrstea va evolua, în al patrulea meci de pe terenul 4, cu Laura Siegemund.

Meciurile de pe toate cele şase terenuri încep la ora 13.00.