Mai e niţel şi Astra ia şi primul titlu din istorie, taman când patronul ei e la la puşcărie. Probabil şi faptul că Niculae e pitit de ceva vreme a contribuit la succesul fostei echipe din 9 Mai, căreia – mai mult ca sigur -, nu i-au lipsit deloc intrările furtunoase la vestiar, demiterile în direct la TV, declaraţiile neavenite.

Marele merit pentru parcursul echipei din Giurgiu în acest sezon îl are, evident, Marius Şumudică, antrenorul care a fost la un pas să ajungă la Petrolul. Însă Şumi a fost lăsat de conducătorii ploieşteni să aştepte într-o benzinărie, fiind preferat Rednic, pentru un al doilea mandat, în care a gestionat greşit din punct de vedere managerial intrarea în insolvenţă. Cum a făcut, de altfel, întreaga conducere a Petrolului.

Lui i-a fost atribuită şi scoaterea din lot a jucătorilor Teixeira şi Geraldo, pe fondul deteriorării atmosferei din vestiar şi al unor probleme de disciplină pentru care cei doi au fost găsiţi vinovaţi.

Au fost agăţaţi la Astra, tocmai de Marius Şumudică, unul dintre antrenorii cei mai inspiraţi din Liga I.

Ridicarea Astrei coincide cu decăderea Petrolului. Evident, echipa din Giurgiu nu are nicio vină. În afara lui Budescu, pe care l-a luat direct din curtea lupilor, ceilalţi foşti petrolişti care joacă acolo au venit după un timp.

Toţi însă au contribuit decisiv. La 35 de ani, Teixeira e încă în topul mijlocaşilor din Liga I. Ca să revenim un pic la Petrolul, nici el nu şi-a luat toţi banii, ba a depus şi plângere la FIFA contra Astrei!

Chiar dacă nu mai e la fel de sigur ca în anii frumoşi de la Petrolul, Geraldo a ajutat enorm şi Astra. Iar Boudjemaa începe să repare ce a stricat prin plecarea la Praga, acolo unde a fost la un pas să-şi înece cariera.

Cât despre Budescu, fostul copil minune al lupilor a ajutat de două ori Astra în acest sezon: prin evoluţiile din prima parte a campionatului şi prin banii pe care clubul i-a încasat în urma transferului său în China. N-a fost deloc lucru puţin din moment ce Şumudică a inclus momentul în discursul mobilizator dinaintea meciului cu FCSB. Teixeira, Geraldo şi cu Boudjemaa au fost aproape să câştige şi cu Petrolul. Atunci a fost doar agitaţie în turmă, acum însă le-au venit de hac! 

Nu poate să nu te încerce un sentiment de satisfacţie că Astra ia campionatul în dauna celei mai urâte echipe de suporterii petrolişti. Dar nu e doar atât. E senzaţia puternică, sentimentul că cineva, oricine, câştigă lupta cu sistemul pe care doi inşi ieşiţi din puşcărie şi un antrenor suspect de toate mizeriile posibile care se fac în fotbal credeau că-l stăpânesc atât de bine.