Despărţirea lui Constantin Schumacher de Petrolul plutea în aer, ca să ne raportăm la limbajul comentatorilor. Prin urmare, aceasta nu-i poate surprinde decât pe cei care au crezut că Schumacher s-a dat de trei ori peste cap în iarnă şi s-a transformat in Mourinho, urmând să măture cu toţi adversarii. Lacrimile lui Schumi de după meciul cu FC Botoşani demonstrează că până şi el a crezut că este Special One, într-o situaţie cu totul specială. Neputinţa de a pune lucrurile la punct l-a făcut să plângă, atrăgând deopotrivă compasiune şi dispreţ. Cert este că omul a dorit să facă ceva, însă faptul că a ratat nu-l transformă neapărat în victimă. Victimă eşti atunci când te agresează cineva prin surprindere şi nu mai ai timp să reacţionezi pentru a te apăra.

Schumacher a venit la Petrolul conştient că situaţia clubului te-ar fi făcut mai degrabă să fugi văzând cu ochii decât să te înhami la treabă. Spirit tânăr, liber şi aventuros, Schumi a zis că nu este o provocare pe care să nu o poată accepta, astfel că a dat curs ofertei. O decizie explicabilă şi prin faptul că, aflat la început de drum, nu prea îşi permitea luxul să refuze o echipă de Liga 1. Apoi, alaturi de managerul sportiv Mario Nicolae, a fost nevoit sa remanieze serios lotul de jucători, schimbând practic identitatea echipei care a jucat în tur.

Foto: www.flickr.com

Avem, aşadar, un club cu probleme, un antrenor fără experienţă şi un lot nou, care trebuie să se lupte împreună pentru salvarea echipei de la retrogradare. Nici dacă ai fi un expert în pariuri sportive la bet365 nu te-ai încumeta să pariezi pe succesul Petrolului, nu-i aşa? Şi totuşi, Schumacher a crezut că va putea gestiona lucrurile în acest mediu eterogen. Omul a avut voinţă, a pus pasiune, ştiinţa pe care o are în acest moment, crezând că va dribla regulile realităţii şi va avea succes. Când acţionezi la un club cu o situaţie dificilă şi ai la dispoziţie un lot nou, există probabil două variante prin care ai putea avea o şansă să scapi de retrogradare: fie eşti Mourinho, fie ai în echipă fundaşi ca Bonucci, mijlocaşi ca Iniesta şi atacanţi ca Ibrahimovic. Cu fotbalişti de nota 5 spre 6 nu poţi să obţii rezultate bune pe bandă rulantă, pentru că asta are nevoie Petrolul, ci poţi, eventual, să îţi măreşti puţin zestrea de puncte, însă nesemnificativ pentru a conta într-o luptă grea, în care ai pornit şi asa cu un handicap important.

Aşadar, când a preluat echipa în condiţiile acestea, Schumacher şi-a semnat practic condamnarea la demisie. Era doar o chestiune de timp să se ajungă aici. Schumi a vrut să facă imposibilul posibil, însă asta se întâmplă de regulă în filmele cu Bruce Willis. În realitate, trebuie să anticipezi în ce fel de luptă te bagi, ce fel de arme ai la dispoziţie, pentru a şti ce obiective îţi poţi propune. Pentru Schumacher, cel mai bun obiectiv ar fi fost construirea unei echipe, nicidecum resuscitarea unui sezon mort.