Tricolorele s-au calificat în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Danemarca, după ce au eliminat chiar deţinătoarea titlului, Brazilia. Româncele s-au impus cu scorul de 25-22 (13-8), după un meci fabulos.

"Foarte multe lucruri le-am pus cap la cap din meciurile dinainte, ne-am pregătit foarte bine, a fost foarte mult antrenament mental şi psihologic. Am avut un final de meci cu apărarea foarte bună, Paula Ungureanu a fost extraordinară, Geiger şi-a îmbunătăţit jocul mult. Urmează jocul cu Danemarca,va fi o nouă provocare şi va fi foarte frumos. Vom lua totul pas cu pas", a declarat antrenorul Tomas Ryde, la Dolce Sport.

La rândul ei, portarul Paula Ungureanu, care a fost declarată jucătoarea meciului, a spus că România a avut în plus faţă de meciurile anterioare, ambiţia.

"Ambiţia a fost în plus astăzi, ne-am dorit mult victoria şi îi mulţumim lui Dumnezeu că am obţinut-o. Am fost foarte motivate. Am alături de mine familia, dar avem şi fanii aceştia minunaţi cărora le mulţumim din inimă. De mâine vom vorbi de meciul viitor, acum vreau să mă bucur de această victorie".

Interul Gabriela Perianu consideră că a fost o victorie muncită.

"Ne-am adunat toată energia, a fost o victorie muncită, sunt mândră de fetele mele, de naţionala României. Aseară (sâmbătă seară – n.r.) am ţinut o şedinţă importantă, emoţionant, ne-am deschis fiecare, iar asta s-a văzut pe teren. Nu vreau să ne oprim aici, vreau cu toată inima şi cu tot sufletul să joc o finală", a spus Perianu.

Marcatoarele României au fost Brădeanu 7 goluri, Neagu 6, Nechita 5, Buceschi 3, Ardean-Elisei 3, Geiger 1, iar pentru Brazilia s-au remarcat Rodgrigues 5 şi Amorim 4 reuşite.

Obiectivul naţionalei României la CM din Danemarca a fost clasarea pe unul din primele opt locuri, care este deja îndeplinit prin calificarea în sferturi.

Partidele din sferturile de finală se vor disputa în 16 decembrie, semifinalele în 18 decembrie, şi finalele pentru medalii, precum şi meciurile pentru locurile 5-6 şi 7-8, în 20 decembrie.

Campionatul Mondial reprezintă şi un criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio, câştigătoarea competiţiei obţinând calificarea direct, în timp ce echipele de pe locurile 2-7, alături de alte şase echipe cu cel mai bun ranking continental, vor avea drept de joc la turneele preolimpice, programate între 8-10 aprilie 2016. Echipele calificate la turneele preolimpice vor fi anunţate de IHF după încheierea CM din Danemarca.

La ediţia din 2013, echipa României s-a clasat pe locul 10, ultima medalie mondială – argint – datând din 2005.

Echipa României este singura din lume care a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial.

Campioana mondială en-titre este Brazilia.

Mediafax