Oficial, la FC Vaslui, la Petrolul şi apoi la Chimia Brazi, Lucian Rădulescu are câteva repere importante în carieră: promovarea cu FC Vaslui în Liga I, promovare cu Chimia în liga secundă, două calificări consecutive în şaisprezecimile Cupei României cu echipa din Brazi.

Înaintea meciului Petrolului cu CFR Cluj, când datoriile echipei ploieştene au dus la rezilierea contractului cu administratorul arenei, soluţia disputării partidei pe stadionul Ilie Oană a venit de la Lucian Rădulescu. Un petrolist dispus să ajute echipa într-un moment greu, fără să aibă pretenţia să fie “omul zilei”.

 

R: Domnule Rădulescu, aţi deţinut funcţii de conducere la mai multe cluburi, printre care şi Petrolul. A fost o perioadă în care aţi stat departe de fotbal. A fost greu?

Lucian Rădulescu: Mi-a fost foarte greu să fiu în afara fenomenului deoarece am fotbalul în sânge. Şi asta cu atât mai mult cu cât am văzut oameni care au dorit să se implice în sport, dar care nu stăpânesc fenomenul. Probabil că şi din asta se trage situaţia actuală a fotbalului românesc.

R: Recent aţi fost numit în funcţia de coordonator al secţiei de fotbal din cadrul CSM Ploieşti. Ce aţi constatat după numire, de ce CSM Ploieşti nu a avut rezultate până acum?

LR: Am constat foarte multe lucruri, printre care lipsa unui coordonator care să îndrume centrul de copii şi juniori spre performanţă, lipsa bazelor sportive pentru desfăşurarea activităţii, lipsa unei organizări profesioniste şi, din păcate, şi multe altele, dar, deocamdată, mă rezum doar la cele de mai sus.

R: Care sunt planurile dumneavoastră pe termen scurt şi lung?

LR: Am acceptat solicitarea de a mă implica în fotbal la CSM Ploieşti deoarece sunt convins că fără un puternic centru de fotbal juvenil în Ploieşti nu se poate realiza adevărata performanţă. Pe termen scurt, la CSM, vreau să evaluez activitatea desfăşurată până în prezent în cadrul Centrului de copii şi juniori şi să stabiliesc unele măsuri imediate de eficientizare a activităţii. Pe termen lung, o să prezint un proiect care vizează orientarea Centrului de copii şi juniori către performanţă. Dacă el va fi acceptat şi dacă exista interes din partea diriguitorilor sportului municipal, vom trece imediat la treabă.

R: Intenţionaţi să atrageţi parteneri pentru CSM Ploieşti în acest proiect de dezvoltare a fotbalului ploieştean?

LR: Performanţa nu se poate realiza fără cooperare. Cu siguranţă, am să atrag parteneri, oameni interesaţi de dezvoltarea fotbalului autentic ploieştean. Deja un prim pas a fost făcut în acest sens, prin discuţiile avute cu reprezentanţii Şcolii de fotbal Daniel Chiriţă.

R: Ce ar trebui să ştie părinţii unui copil talentat despre CSM Ploieşti şi de ce ar trebui să-şi aducă copilul aici?

LR: Părinţii ar trebui să ştie că la CSM se vrea o schimbare a mentalităţii sportive. Dorim şi urmărim performanţa, iar copiii vor avea condiţiile necesare practicării fotbalului în condiţii de profesionalism şi siguranţă. Şi că asta înseamna o organizare profesionistă, după modele de mult consacrate la şcolile de fotbal europene. Se poate realiza acest lucru şi la Ploieşti, dacă se doreşte.

R: Aveţi sprijin din partea administraţiei locale pentru dezvoltarea fotbalului juvenil ploieştean?

LR: Sprijinul din partea autorităţilor locale sper să îl avem atât timp cât va fi transparenţă în activitatea CSM. Transparenţa în stabilirea obiectivelor şi în condiţiile de cheltuire eficientă a banului public este esenţială în activitatea CSM.

R: Ajungem la Petrolul, echipa prahovenilor şi echipa cu care ţineţi. Faptul că aţi închiriat arena pentru ca Petrolul să poată să joace acasă, v-a făcut omul zilei la Ploieşti.  Cum v-a venit ideea?

LR: Nu doresc să fiu omul zilei la Ploieşti, nu asta a fost intenţia mea! Voi susţine Petrolul atât cât pot şi cum pot. Închirierea stadionului a fost o idee care mi-a "răsărit" în urma discuţiilor avute cu SGU şi cu SC FC Petrolul, căutând astfel o cale de mijloc pentru ca echipa Petrolul să îşi poată susţine meciul pe acest stadion. Era culmea ca echipa fanion a oraşului să plece în pribegie. Până la urma, totul este bine când se termină cu bine.

R: Aţi anunţat că sprijiniţi necondiţionat Petrolul. Veţi mai închiria stadionul şi pentru ultimele două meciuri de anul acesta de pe teren propriu?

LR: Petrolul reprezintă pentru mine, ca şi pentru majoritatea ploieştenilor, echipa de suflet, probabil brandul cel mai iubit din Ploieşti. Toţi suntem datori să nu părăsim echipa la greu. Cu siguranţă o să sprijin aceasta echipă atât timp cât voi putea şi în limitele puterilor mele.

R: Aţi fost conducător în fotbal multă vreme. Care credeţi că sunt şansele ca Petrolul să se salveze de la retrogradare?

LR: Sunt absolut convins că Petrolul se va salva de la retrogradare. Situaţia actuală este rezultatul unui complex de împrejurări nefavorabile. Cu muncă şi responsabilitate, echipa se poate salva. Încerc să ajut şi eu la realizarea acestui lucru. Repet, toţi suntem datori să nu părăsim echipa la greu.

R: Ce măsuri credeţi că ar trebui luate la Petrolul în pauza de iarnă?

LR: Echipa are nevoie de o întărire a lotului. Unele posturi sunt deficitare şi se fac multe eforturi de a asigura un prim 11. Cred că mai trebuie 4-5 noi jucători de valoare care să întărească echipa. Şi o pregătire intensă în pauza competiţională pentru a-şi atinge obiectivul.

R: Ca om de fotbal care a candidat pentru un loc de reprezentant al Ligii a III-a în Comitetul Executiv al FRF, cum vi se pare sistemul cu playoff-playout? Avantajează Petrolul? Sistemul actual prevede că punctele  se împart.

LR: Evident că, sub acest aspect, Petrolul este în avantaj. Sunt toate premisele să scăpăm de retrogradare. Dacă vom avea şi cele 6 puncte de la TAS, atunci chiar nu văd o problemă în a ne atinge obiectivul de a rămâne în prima ligă şi de a o lua de la capăt cu construcţia echipei. Aşa cum, cu puţin timp în urmă, ne gândeam la câştigarea titlului, iar acum ne chinuim prin subsolul clasamentului, tot aşa situaţia se poate inversa. Nu sunt numai un optimist incurabil care gândeşte si cu sufletul. Sunt un om care ştie că numai prin responsabilitate, muncă şi implicare se pot atinge obiectivele.