Bazele Petrolului european au fost puse în sezonul 2012-2013. La Ploieşti a fost găsită reţeta ideală pentru a îmbina două loturi. Cei mai buni jucători de la Petrolul şi cei mai buni jucători de la Universitatea Cluj au creat practic o nouă echipă, una care s-a dovedit a fi printre cele mai puternice din ţară.

Cei mai importanţi jucători din “Contingentul Walter” au fost Mircea Bornescu, Sebastian Achim, George Galamaz, Lukasz Szukala, Constantin Grecu, Ovidiu Hoban, Laurentiu Marinescu, Adrian Cristea, Marian Cristescu, Gheorghe Grozav.

Szukala avea să plece aproape imediat la FCSB.

Petrolul a păstrat jucătorii buni din vechiul lot, dar a făcut şi alte achiziţii. În apărare au venit şi Geraldo, dar şi doi fundaşi laterali care, la început, n-au impresionat: Guilherme şi Alcenat. La fel, în atac, Petrolul a împrumutat un vârf din Belgia care, în presa centrală, avea să fie numit, alături de Alcenat, “petarda lui Rednic”. Ştiţi foarte bine cum au explodat aşa-zisele petarde, inclusiv în finala Cupei câştigate de Petrolul.

Jeremy Bokila

Meritul pentru aducerea lui Bokila la Petrolul îl are Mircea Rednic. Clubul ploieştean l-a împrumutat în primă fază, cu opţiune de cumpărare. După ce a exasperat pe toată lumea cu ratările sale, odată ce s-a disciplinat în joc, Bokila a început să lovească. Pentru Petrolul a înscris nu mai puţin de 22 de goluri în doar 37 de meciuri. A oferit, totodată, şi 10 pase de gol. Este marcatorul singurului gol din finala Cupei României. Din păcate, în acea vară, Bokila a fugit pur şi simplu. A bătut la porţile multor cluburi spunând că este liber de contract. În încercarea lui disperată de a fugi de la Ploieşti, n-a ţinut cont că participarea în Europa League nu-i va ridica doar cota ci şi salariul în cazul unui transfer atât de mult dorit.  

A ajuns în cele din urmă la Terek Groznîi, unde s-a adaptat foarte greu. În 40 de meciuri în care a evoluat pentru ceceni a marcat de doar 9 ori şi a dat o pasă de gol. Incomparabil cu perioada de al Petrolul!

În această vară, Bokila a ajuns la Guangzhou, adus de Cosmin Contra. Între timp, fostul tehnician al lupilor a fost demis de chinezi. Bokila a jucat deja 4 meciuri pentru noua echipa şi a marcat un gol.

Jean Sony Alcenat

Cazul lui Alcenat este însă unul care trebuie povestit. Haitianului i-a luat mai bine de o jumătate de an să se adapteze. A venit liber de contract din campionatul portughez şi, în iarna 2012-2013 era să plece. A fost luat în cantonament la număr însă, acolo, s-a produs declicul. A fost luat de Geraldo sub aripă, inclus în grupul francez. La antrenamente, i-a lăsat mască pe toţi. Când a reînceput campionatul a devenit, repede, cel mai bun fundaş dreapta din România. O încântare, prin tehnicitatea sa, aproape la fiecare meci.

Grupul 2012-2013 a fost unul cu adevărat valoros. După câştigarea Cupei României, avea să fie şi mai şi, odată ce alţi jucători de valoare au sosit la Ploieşti. Vom ajunge însă şi la Teixeira, Albin sau De Lucas. “Jan” a jucat 94 de meciuri pentru Petrolul, în care a dat 2 goluri. 

Gicu Grozav

A fost jucătorul huiduit şi adulat de tribune deopotrivă. Suporterii i-au reproşat atitudinea delăsătoare, însă, odată ce Gicu a înţeles, evoluţiile sale au devenit mult mai conistentă, iar suporterii, mult mai apropiaţi. Atât de tare, încât tânărul fotbalist a făcut cel puţin 10 curse de la teren la tribună încărcat cu halbe de bere, în momentul în care s-a ţinut festivitatea câştigării Cupei României.

Grozav a fost, de fapt, unul dintre puştii minune nu doar ai Petrolului, ci ai fotbalului românesc. Cariera sa a fost însă definiţie de inconstanţă. Cu bune şi cu rele, perioada petrecută la Ploieşti nu poate fi trecută cu vederea. A jucat la Petrolul 47 de meciuri, a înscris de 16 ori şi a dat 5 pase decisive. A înscris în ambele meciuri cu Vitesse şi a adus calificarea Petrolului în playoff-ul Europa League, unde a marcat şi contra lui Swansea.

A plecat apoi la Terek, unde nu s-a adaptat deloc. A avut un singur gol în 10 meciuri. A venit acasă şi a fost la un pas să fie suspendat de clubul cecen. Până la urmă, a fost lăsat să joace sub formă de împrumut la Dinamo, echipă pentru care a marcat în poarta Petrolului în returul sezonului trecut. Acum se află, din nou, la Groznîi.

Ovidiu Hoban

Discret în afara terenului, Ovidiu Hoban a fost unul dintre jucătorii care au influenţat cel mai bun perioada bună a Petrolului. Mijlocaş central classic sau defensiv, fundaş central, Hoban a fost unul dintre cei mai apreciaţi şi constanţi fotbalişti care au venit la Ploieşti. Plecarea sa a cântărit enorm. Chiar dacă Petrolul l-a mai avut o perioadă pe Pablo De Lucas, niciodată linia mediană a lupilor nu a mai fost atât de legată ca în perioada în care Hoban făcea pereche cu spaniolul sau cu Marinescu.

“Hobi” a jucat 78 de meciuri pentru lupii galbeni. A dat cinci goluri, toate foarte importante, şi tot atâtea pase de gol. La începutul sezonului trecut, s-a transferat în Israel, la Hapoel Beer Sheva. Este unul dintre cei mai apreciaţi jucători la echipă, are 34 de jocuri şi 2 goluri. Unul dintre ele a fost înscris în Europa League, acum o săptămână, acasă, cu FC Thun.