Prin venirea lui Mihai Joiţa ca oficial al clubului, Petrolul şi-a asigurat un canal sigur către piaţa transferurilor. Pentru o echipă aflată în situaţia celei ploieştene, aspectul este deosebit de important. “Credeţi că dacă totul ar fi fost bine la Petrolul, mai apelau la mine?”, s-a întrebat, cu umor, Joiţa, în timpul interviului acordat Jurnalului Prahovean.

Şi totuşi, Joiţa are legături mai vechi cu echipa ploieşteană pe care spune că le-a păstrat şi nu doar în agenda telefonului. Discutând preţ de vreo două ore, îmi dau seama că îşi doreşte să facă lucruri bune la Petrolul, că speră din tot sufletul să-i iasă această primă experienţă serioasă ca oficial al unui club. Răspunderea este foarte mare, din moment ce el şi Selymes au mână liberă în alcătuirea lotului, în graniţele acestea ale insolvenţei.

Petrolul se află într-un moment greu în care resetează pur şi simplu întregul sistem şi pleacă la un nou drum. Dacă ar fi să punem un singur cuvânt în dreptul noii organigrame, acesta ar fi, fără doar şi poate, UNITATE.

Managerul sportiv Mihai Joiţa şi antrenorul principal Tibor Selymes sunt prieteni buni şi lucrează de mult timp împreună. Sinescu a lucat cu Selymes în două dintre mandatele sale. Mulţi dintre jucătorii care vor veni sunt sau fac parte din sfera de influenţă a lui Joiţa. Toate acestea înseamnă consolidarea relaţiilor, a echipei în general, aspect ce ar putea să conteze foarte mult. Rămâne ca jucătorii aduşi de el să şi confirme.

Discuţia am început-o cu Selymes. În momentul în care s-a aşezat la masă şi Joiţa, vorbeam despre obiectivul Petrolului. Calificarea în playoff, adică. Interviul cu antrenorul Petrolului va fi publicat mâine de Jurnalul Prahovean, când vor fi disponibile şi datele complete ale cantonamentului din Austria.

Mihai Joiţa: Până la urmă, primul nostru obiectiv nostru este să construim o echipă şi să câştigăm cât mai multe meciuri. Timpul este scurt, este dificil din acest punct de vedere, dar cred că vom reuşi.

Reporter: Sunteţi practic pentru prima dată într-o funcţie oficială la un club. Faptul că sunteţi impresar vă avantajează din motive evidente. Ce v-a determinat să veniţi?

MJ: Andi m-a solicitat şi-mi dau seama că a gândit mutarea destul de bine din perspectiva clubului, ţinând cont de faptul că Petrolul avea nevoie de jucători şi că situaţia economică nu este una dintre cele mai bune. Dar, sincer vă spun, de când cu Hamza, m-a prins şi pe mine. Am luat un virus de la Petrolul, dacă pot spun aşa. Încerc să construiesc ceva aici.

R: Cum?

MJ: Dacă faci o analiză, în fotbalul românesc nu sunt mulţi manageri care să se priceapă, care să nu cheltuiască o grămadă de bani pe jucători inutili şi strategii falimentare. Nu cred că sunt 5 manageri cu adevărat buni.

R: Care ar fi buni?

MJ: Unul e MM Stoica. E în puşcărie, dar ce-i al lui e al lui. Nu sunt stelist, n-am făcut afaceri cu el, ne cunoaştem doar din fotbal, dar este foarte bine pus la punct cu tot ce ţine de această funcţie. Al doilea e Dinu Gheorghe. Nu neapărat pe latura sportivă, dar are simţ incredibil de afacerist.

R: Dumneavoastră cum vă veţi descurca la Petrolul?

MJ: Trebuie să construiesc un lot deşi mă confrunt cu unele dezavantaje mari. În primul rând, timpul este foarte scurt. Apoi, vorbim despre situaţia economică generală şi despre starea precară financiară în care se află clubul. Altădată, managerul suna un jucător: Vrei să vii la Petrolul? Îi răspunea imediat: Da! Când vii? Ieri! Cred că era deja la antrenament! E o glumă, dar reflectă situaţia de la Petrolul.

Apoi îl întreba: cât câştigi la echipă? 5.000? E bine 10.000? Ai vrea şi casă? Dar maşină? Imediat se rezolvă! Acum sun eu: sunt managerul de la Petrolul. Şi prima întrebare a jucătorului e dacă intrăm în faliment.

R: Şi totuşi, aveţi o listă cu 15 jucători care trebuie să vină la Petrolul. Câţi sunt ca şi transferaţi?

MJ: Suntem foarte aproape să ne înţelegm cu 60 la sută din ei. Vreau ca la reunirea lotului să ştim pe cine ne bazăm în proporţie de 90 la sută. În orice caz, toţi vor fi jucători cu atitudine, fotbalişti la care care să se vadă că vor să joace.

R:  Unii dintre suporteri şi-au manifestat neîncrederea faţă de dvs şi Tibor Selymes. Aveţi un mesaj pentru ei?

MJ: I-aş ruga pe suporteri să nu ne comportăm româneşte şi să judecăm oamenii înainte să muncească. Judecăţile trebuie fondate pe ceva real. Dacă lucrurile vor merge în direcţia greşită, voi fi primul care voi ridica mâna şi care va recunoaşte. Haideţi să judecăm pe lucruri concrete. Este nevoie de timp, de un pic de răbdare, pentru că plecăm la un nou drum.

Vreau să spun unele lucruri care sunt foarte importante. În momentul în care am fost solicitat să vin aici, am vrut ca şi Vali Sinescu să rămână. Îl ştiu de mulţi ani, este un om de aici şi are Petrolul în sânge. Este un om cu care pot avea un dialog. Tibi vede fotbalul la ca mine.  La Tibi am dus jucători buni. Demba Toure, care a evoluat la Lyon, la Grasshoppres şi la Dinamo Kiev, chiar şi Cernat, mulţi jucători mi-au spus că este unul dintre cei mai buni antrenori cu care au lucrat. Este o garanţie când astfel de jucători au asemenea opinii. Avându-l şi pe Cătălin Grigore cu noi, facem o echipă bună. Iarăşi este foarte important că avem înţelegere din partea conducerii şi sprijin. Cred că suntem un staf complementar, suntem dispuşi să discutăm şi să luăm cele mai bune decizii.