Ce poţi să spui după un asemenea meci? O variantă a oferit Mircea Rednic, la final, afirmând că norocul ţine cu cei mai buni. Aşa este, ţine cu cei mai buni. Pentru că penaltiul ratat de Vaşvari n-a fost doar noroc chior pentru lupii galbeni. Pecanha a inversat tradiţia executantului care păcăleşte portarul. La Botoşani, Pecanha s-a făcut că se aruncă în dreapta, mijlocaşul a ţinut capul în pământ şi a făcut-o de oaie, trimiţând moale ca brânza, aproape în braţele fotbalistului petrolist.

Este drept şi că şansele de a da gol din penalty la ultima fază, când tremuri din toate încheieturile, nu sunt chiar atât de mari.

De fapt, Petrolul a avut şi noroc, dar a avut şi ştiinţa jocului, a avut şi determinare, a muncit mult, a avut şi valoare, chiar dacă meciul nu se compară cu cel din tur, când moldovenii au fost spulberaţi la Ploieşti. Iarăşi, ţinând cont de multele probleme cu care se confruntă Petrolul, de lot, de bani, de viitor, rezolvările din aceste prime două meciuri ale returului sunt perfecte.

Cui să-i dăm bastonul de mareşal pentru această victorie extrem de importantă? Lui Pecanha sau lui Teixeira, care a fost, încă o dată, jucătorul numărul unu dintre jucătorii de câmp? Omul care a tras cu înverşunare de jocul lupilor, cel care a marcat golul victoriei şi care le-a arătat şi celor de la Botoşani cum se bate o lovitură de pedeapsă?

Dar, pentru că a apărat una  în minutul 90+3, Peterson Pecanha a fost decisiv.

Lângă el şi lângă Teixeira, ploieştenii au luptat exemplar. În prima repriză au făcut faţă cu success ofensivei puternice declanşate de gazde. În cea de-a doua, au înscris repede şi au jucat mai bine faza de atac, până în minutul 73, când au trebuit să regândească strategia odată cu eliminarea lui Filip. Iar în prelungiri, Pecanha a pus lacăt porţii de la Botoşani. S-a terminat 0-1, spre marea dezamăgire a moldovenilor. “Pesa”, acum poţi să le dai cheia!

 

FC Botoşani – Petrolul 0-1

Marcator: Teixeira (48 pen)

FC Botoşani: Curileac – Patache, Ngadeu, Tincu, Acsinte (cpt) – Roşu (62 Codoban), Vaşvari, Croitoru (82 Danci)– Fulop, Hadnagy (69 Ngankam), Martinus. Antrenor: Leo Grozavu

Petrolul: Pecanha – Alcenat, Geraldo (cpt), Satli, Fanchone – Filip, De Lucas – Vasilache (65 Peteleu), Teixeira, Astafei – Mareş (46 N’Koyi, 89 Coman). Antrenor: Mircea Rednic

Au arbitrat: Alexandru Tudor (Bucureşti) – arbitru; Mihail Grigoriu, Radu Ghinguleac (ambii Bucureşti) – asistenţi; Florin Miron (Bucureşti), Marian Barbu (Făgăraş) – adiţionali; Iulian Radu (Bucureşti) – rezervă.

Observatori: Valer Şulea (Braşov) – LPF şi Sorin Boca (Iaşi) – FRF.

Foto: prosport.ro