Am împrumutat titlul atât de drag vânătorilor de click-uri din presă pentru că aşa a şi fost în Spania. Pe bune, la asta – la victoria celor de la CSU Asesoft în sala deţinătoarei trofeului – nu se aştepta nimeni. Poate nici cei care au evoluat pe parchet. Spre lauda lor însă, au evoluat admirabil şi, descoperind că se poate, au acţionat ca atare. Şi, n-o să vă vină să credeţi! După înfrângeri cu Lokomotiv şi Nancy, campionii României au reuşit să bată Valencia!

“CSU Asesoft a realizat o primă repriză excelentă în faţa deţinătoarei trofeului. „Liliecii” din Valencia au fost lăsaţi deseori cu ochii-n soare de o formaţie ploieşteană care s-a redescoperit pe sine în momentele importante, cu o maturitate împrumutată parcă de la marile cluburi europene. Hayes (13p) şi Mohammed (12p, 4pd) au erupt pe faza ofensivă, din faţa „uriaşului” Harangody şi a unui Nedovic – departe de prestaţiile obişnuită, iar Cooper, venit de pe bancă, a fost „maestru de ceremonii” sub propriul panou, nelăsând nimic să treacă.

Absenţa conducătorului titular, spaniolul Sam van Rossom, alături de ucraieanul Serhiy Lishchuk, a ţinut Valencia în multe momente pe loc, presingul agresiv al ibericilor, devenit marcă înregistrată, nereuşind să-i încurce prea mult pe campionii României, pentru un 41-47 greu de imaginat, la pauza meciului.

Pe ritmuri de fanfară, sârbul Lucic şi muntenegreanul Dubljevic, cei mai activi jucători ai gazdelor în prima repriză, au condus ofesiva spaniolilor în debutul părţii secunde. La celălalt panou, Runkauskas a mai „plantat” o triplă, pentru 52-56, şi Mohammed, din nou la limita timpului de atac, a ţinut miracolul cald. Cu toată opoziţia lui Sato, a cărui zonă de acţiune s-a mutat sub coş, şi a lui Ribas, de la distanţă, ploieştenii erau pregătiţi să dea lovitură în „La Fonteta”, înaintea ultimului sfert.

Şi cum starea de nervozitate a spaniolilor devenea tot mai evidentă, „alb-albaştrii” au înţeles rapid mesajul şi au reacţionat ca atare. Pelekanos şi Hayes au hărţuit defensiva gazdelor din spatele semicercului, Mohammed pe pătrundere, dar Loncar şi Nedovic au răspuns imediat de la distanţă, pentru 77-77 (min 36). Finalul a fost unul nebun, cu Mohammed în rolul servantului ideal pentru Lee, 77-81 (min 38), şi cu acelaşi Loncar strângând din dinţi pentru a ţine Valencia în viaţă. Şi pentru ca miracolul să devină realitate, a fost nevoie de liberele lui Runkauskas şi de o apărare atentă în ultimele 15 secunde, iar CSU Asesoft triumfă în cel mai neaşteptat mod cu putinţă. Victorie în “La Fonteta” şi povestea de succes se mută în “Olimpia”, pentru un nou episod, săptămâna viitoare. Să credem în minuni, până la capăt!”, scrie site-ul oficial al celor de la CSU Asesoft.

Declaraţii:

Vladimir Arnautovic (antrenor CSU Asesoft): “Am obţinut o victorie imensă pe terenul principalei favorite la câştigarea trofeului. Valencia este o echipă care până în această seară pierduse doar 5 dintre cele 66 de jocuri disputate în EuroCup, în faţa fanilor săi. Suntem mândri şi fericiţi pentru succesul repurtat aici, întrucât lăsând la o parte numele adversarului şi momentul în care am reuşit să ne impunem, probabil că un asemenea rezultat nu va mai fi obţinut prea curând de nicio altă echipă din România. La fix 10 ani de la decesul lui Toni Alexe, unul dintre principalele motive pentru care ne aflăm aici, în EuroCup, am scris o pagină de istorie şi ne dorim ca aceasta să nu fie ultima în actuala campanie europeană. Este victoria unei echipe, a unui colectiv unit care a sperat din primul şi până în ultimul minut şi nu s-a temut în niciun moment de numele adversarului”.

Velimir Perasovic (antrenor Valencia): “Am suferit una dintre cele mai dureroase şi neaşteptate înfrângeri din istoria clubului. Este şi vina mea, este şi vina jucătorilor mei, dar vă asigur că băieţii şi-au dorit foarte mult să câştige în această seară. CSU Asesoft este o echipă provenită dintr-un campionat care nu spune multe la prima vedere, dar asta nu înseamnă că nu merită tot respectul şi toată atenţia. Jucătorii ei au fost mai buni, mai concentraţi şi aproape în permanenţă cu un pas înaintea noastră. Dacă nu vom câştiga la Ploieşti, indiferent de ce se va întâmpla în celălalt meci, de la Krasnodar, ne va fi foarte greu să ne calificăm mai departe. Este un semnal de alarmă şi sper că jucătorii mei vor înţelege acest lucru”.

Valencia Basket – CSU Asesoft 87-92 (41-47)

Scorul pe sferturi: 21-22, 20-25, 21-20, 25-25

Valencia: Ribas (4p, 4pd), Nedovic (3p, 5pd, 1×3), Sato (6p, 3rec), Lucic (15p, 9rec, 2pd, 1×3), Dubljevic (17p, 5rec, 3pd, 2×3), Vives (9p, 3rec, 4pd, 1×3), Martinez (4p, 1pd), Loncar (19p, 3rec, 1cap), Aguilar (2rec), Harangody (10p, 6rec, 2pd, 1×3)
Echipa: 2p-55%, 3p-50%, FT-100%, 35rec, 23pd, 6mp, 3mc, 1cap

CSU Asesoft: Szijarto (2rec, 1pd), Pelekanos (7p, 3rec, 1×3), Mohammed (20p, 8rec, 7pd, 2×3), Lee (12p, 6rec, 2pd, 2cap), Cooper (5p, 5rec, 5cap), Flowers (7p, 4pd, 1×3), Runkauskas (22p, 2rec, 2pd, 2×3), Hayes (19p, 7rec, 1×3)
Echipa: 2p-59%, 3p-36%, FT-87%, 35rec, 17pd, 8mp, 5mc, 7cap

Grupa N, etapa a 3-a

SLUC Nancy – Kuban Krasnodar 57-66
Valencia Basket – CSU Asesoft 87-92

Clasament

1. Kuban Krasnodar (3-0) – 6 puncte
2. Valencia Basket (1-2) – 4 puncte
3. CSU Asesoft (1-2) – 4 puncte
4. SLUC Nancy (1-2) – 4 puncte

Etapa viitoare (28 ianuarie): Kuban Krasnodar – SLUC Nancy (ora 17:00), CSU Asesoft – Valencia Basket (ora 19:30)

Foto: digisport.ro