The Sunday Times sugerează ca mai mulţi oficiali UEFA, printre care şi Platini, şeful forului, ar fi primit tablouri de mare valoare pentru a sprijini candidatura Rusiei la organizarea Campionatului Mondial din 2018.

Duminică, publicaţia a citat surse apropiate de organizaţia care s-a ocupat cu candidatura Angliei la organizarea acestui turneu final. ”Viaceslav Koloskov, un fost membru în Comitetul Executiv al FIFA, implicat în candidatura rusă pentru Mondial, a fost cel care a oferit obiectele de artă. Unul dintre oficialii care au primit un tablou a fost Michel Platini, preşedintele UEFA. Se pare că e vorba despre un tablou al lui Pablo Picasso. Provenienţa tablourilor nu e cunoscută, însă sursele noastre susţin că vin fie de la Muzeul Ermitaj, din Sankt Petersburg, fie din arhivele Kremlinului”, susţine The Sunday Times.

Platini a infirmat imediat informaţia, însă un alt oficial al UEFA, belgianul Michael D'Hooghe, membru în CEx al FIFA a recunoscut că a primit un tablou din partea ruşilor: ”A fost un cadou primit de la un prieten. Am luat prânzul cu Koloskov la Bruges, într-un restaurant. Când ne-am despărţit, mi-a dat un pachet înfăşurat în hârtie de culoare maro. Mi-a spus că e un cadou de la soţia sa, Tatiana, din cauză că mă retrag din fotbal. Când am ajuns acasă şi l-am deschis, am văzut că era un tablou. Nu mi-a plăcut. Era urât! Un peisaj pictat pe o hârtie. Nu am votat pentru Rusia şi cred că dacă aş pune tabloul pe perete, soţia mea ar divorţa”,  a explicat Michael D'Hooghe pentru sursa citată.

Presupusa mită primită de Platini şi D'Hooghe nu a fost unica dezvăluire făcută de The Sunday Times. Potrivit publicaţiei engleze, organizaţia care a promovat candidatura britanică a angajat foşti membri ai agenţiei de spionaj MI6 pentru a observa celelalte candidaturi. Una din ţinte a fost Roman Abramovici, finanţatorul lui Chelsea, potrivit cotidianului The Independent. ”Roman a fost un pion extrem de important în lupta pentru câştigarea organizării CM 2018 de către Rusia. Ţin minte că s-a întâlnit cu Sepp Blatter de mai multe ori şi mi-am dat seama că Anglia nu are nicio şansă”, susţine o sursă apropiată de candidatura britanică pentru The Independent. Aceeaşi sursă a declarat sub protecţia anonimatului că Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a fost cel care a orchestrat totul, organizând mai multe întâlniri între oligarhii apropiaţi de puterea de la Moscova, pentru a se asigura că Mondialul va avea loc în Rusia.

Prosport