Este foarte greu de înţeles cum un jucător de valoarea lui Juan Angel Albin a fost sacrificat, mai mereu, de antrenorii Petrolului în acest sezon. Fie că a fost vorba despre Răzvan Lucescu, fie că e vorba despre Mulţescu. Par a fi glume proaste, la o echipă care vrea mai mult, dar sunt realităţi pe care unii se fac, doar, că nu le văd.

Să recapitulăm!

Albin a venit la Petrolul în sezonul trecut, nu de la început, ci înaintea meciului cu Dinamo, adică în etapa a opta. A marcat la debut, aducând egalarea în acea partidă, iar până la finalul campionatului a devenit cel mai important jucător ofensiv al echipei, ba chiar şi golgheterul ei. A jucat în 23 de partide în care a marcat de 10 ori şi a dat cinci pase decisive. O medie foarte bună pentru un mijlocaş ofensiv, care nu a cerut timp pentru acomodare. A avut impact imediat, ajutat fiind de calităţile pe care le are.

Bun, a început acest sezon, în care Petrolul a disputat până acum 20 de meciuri oficiale în toate competiţiile. Ei bine, din aceste 20 de meciuri, doar în 5, incredibil, dar adevărat, Albin a fost titular.

Mai întâi a fost sacrificat în mandatul lui Lucescu, în startul sezonului, pentru a-i face loc în teren vedetei Mutu. Ori a fost trimis în partea dreaptă, la unele jocuri, unde nu are niciun fel de randament, fiind eminamente fotbalist de centrul terenului, ori nu a jucat deloc sau doar 10-20 de minute pe final. Apoi, Lucescu şi-a revenit, a jucat cu Albin în centru şi, în cele cinci meciuri în care a fot titular, Albin a dat 4 goluri ( 3 în campionat şi unul în Europa League) şi două pase de gol! Randament excepţional!

Din păcate, a fost accidentat grav cu CFR Cluj şi a ratat, în afara partidei cu CFR, în care a ieşit în minutul 4, alte trei meciuri. Între timp s-a schimbat şi antrenorul, a venit Mulţescu, un tehnician cu o altă strategie de joc.

Albin şi-a revenit după accidentare acum o lună! A intrat 28 de minute cu Gaz Metan, a făcut cantonamentul în pauza competiţională, a jucat doar o repriză cu Ceahlăul şi doar 19 minute cu Astra!

Concret, cel mai bine cotat fotbalist din lotul Petrolului (cota lui de piaţă este de 2.400.000 de euro) nu poate fi titular acum pentru că Mulţescu, în sistemul lui 4-4-2 nu i-a găsit, deocamdată, loc lui Albin. Acum nu-i găseşte antrenorul loc de titular într-un sistem pe care nu-l obligă nimeni să-l aplice, iar în startul sezonului nu i se găsea loc pentru că trebuia să joace Mutu, cu orice preţ!

 Repet, în cele cinci meciuri în care a jucat titular, Albin a marcat 4 goluri şi a dat două pase de gol! Plus că este singurul jucător al Petrolului care a marcat de două ori direct din lovituri libere!

Să îl ai pe Albin în lot şi să nu îl joci titular este aproape o blasfemie! Una care nu face altceva decât să îl facă pe Juan să se gândească serios la orice altă ofertă pe care ar primi-o. Şi în altă parte, cu siguranţă, i se va găsi loc de titular. Şi aşa nu există prea mari şanse fie păstrat la echipă, dar parcă e prea mult să îl forţezi, indirect, să-şi vadă de drum!

Pentru că jucătorul ăsta a evoluat şi la alt nivel şi ştie fotbal. Iar un fotbalist de genul acesta nu prea suportă să fie şi el, la număr, mai ales că atunci când i s-au dat şanse reale a demonstrat ce ştie.

Sper doar ca Albin să aibă puterea să spună “Lasă, că ştie antrenorul ce face!”, dar mi-e teamă să nu spună “De ce naiba nu joc?”