Jurnaliştii finlandezi sunt uimiţi după ce au văzut unul dintre bannerele afişate de suporterii români la meciul de la Helsinki.

Bannerul a fost incripţionat cu mesajul “Respect, Moartea Albă”, cu trimitere la eroul naţional finandez Simo Hayha, cel mai bun lunetist al tuturor timpurilor.

În timpul Războiului de Iarnă (1939-1940) început cu invazia Finlandei de către Uniunea Sovietică, Simo Hayha a împuşcat 542 de soldaţi ai Armatei Roşii. Simo a fost atât de temut de sovietici, încât aceştia l-au poreclit Moartea Albă.

Victimele au fost înregistrate în mai puţin de 100 de zile de război, într-o perioadă a anului în care lumina naturală e doar câteva ore pe zi!

Ca lunetist, Hayha a folosit o varianta finlandeză a puştii Mosin-Nagant: M/28 "Pystykorva" sau "Spitz", pentru că se potrivea constituţiei sale (avea o înălţime de 1.60 m). A preferat să folosească mira de fier, în detrimentul lunetelor telescopice din mai multe motive: prezintă un obiectiv mai mic (un lunetist trebuie să ridice capul mai mult atunci când utilizează o lunetă telescopică) şi o vizibilitate mai fiabilă (sticla telescopică se abureşte cu usurinta pe vreme rece), permiţând în acelaşi timp o acoperire mai bună (lumina soarelui se poate refracta în lentilele telescopice, dezvăluind poziţia lunetistului). O altă tactică folosită de către Häyhä a fost de a compacta zăpadă din faţa lui, astfel încât lovitura să nu lase urme în zăpadă şi să-i dezvăluie poziţia. Din acelaşi motiv se spune că obişnuia să aibă gura plină de zăpadă, pentru a nu lăsa aburii produşi de respiraţia sa să-i trădeze ascunzătoarea.

Ruşii au încercat în nenumărate rânduri să-l elimine, folosind atât contra-lunetişti, cât şi lovituri de artilerie. Pe data de 6 martie 1940 au reuşit, în sfârşit, să-l scoată din luptă.  Hayha a fost împuşcat în maxilar, iar glonţul i-a ricoşat în cap. A supravieţuit însă şi a decedat în anul 2002, la vârsta de 96 de ani.

Bannerul a apărut în sectorul în care erau afişate însemnele cu tricolor ale galeriei echipei Dinamo Bucureşti.

Surse: prosport, wikipedia