Adrian Porumboiu este naşul lui Ciprian Damian. La sfârşitul lui 2013, cei doi s-au certat foarte dur din cauza clubului SC Vaslui.  Damian spune că, în 2011, Adrian Porumboiu şi Ioan Niculae au avut o tentativă de blat la un meci Astra – Vaslui. Toate culisele acestui episod sunt povestite în detaliu de actualul acţionar al SC Vaslui şi preşedinte al clubului.

În spatele uşilor închise, Liga 1 este o competiţie curată. În fata orgoliilor patronilor şi a mirajului banilor rulaţi în fotbalul mioritic se află jocuri de culise incredibile. Presa a scris de multe ori despre blaturi, meciuri ciudate, înţelegeri între cluburi, însă niciodată vreun şef al marilor cluburi nu a recunoscut implicarea în aceste lucruri. O omerta care acum este spartă de un om care a stat în fenomen ani buni, iar acum povesteşte un episod halucinant despre o partidă cu o miză uriaşă.

Este vorba despre un meci că ar fi putut schimba soarta unui campionat sau destinul unor jucători, conducători sau chiar cluburi din primul eşalonul. Meciul despre care vom vorbi este cel dintre Astra şi SC Vaslui, partidă care s-a disputat în returul ediţiei 2010-2011 şi care s-a încheiat la egalitate, 1-1.

Era etapa cu numărul 32, cu două înainte de final, iar în cursa pentru cucerirea trofeului se aflau trei formaţii: Oţelul Galaţi (câştigătoarea din acel an), Politehnica Timişoara şi SC Vaslui. O luptă în trei care a ţinut cu sufletul la gură toţi suporterii, dar care a adus şi multe scandaluri. Prin remiza de la Ploieşti, formaţia patronată de Adrian Porumboiu a ieşit din cursa pentru titlu, iar lupta s-a dus între moldoveni şi bănăţeni.

Dar să ne întoarcem la acel meci, unul care a început cu câteva zile înainte în birourile din Bucureşti de la Interagro, firma lui Ioan Niculae, patronul Astrei. La sediul companiei agricole din centrul Capitalei, cel mai bogat om din România a primit vizita lui Adrian Porumboiu şi a lui Ciprian Damian, patronul, respectiv preşedintele adversarilor din etapa următoare. Dacă mulţi oameni care activează în fenomen sau au trecut prin fotbal în trecut nu îndrăznesc să vorbească despre astfel de lucruri, Damian a acceptat să povestească, în detaliu, tot ce s-a discutat în acea zi de primăvară în spatele uşilor închise.

Detaliile sunt şocante! “Am fost acolo cu domnul Porumboiu. Nu sunt primul care recunoaşte acest lucru, eu confirm practic”, şi-a început discursul cel care deţine în acest moment pachetul majoritar la SC Vaslui, formaţie aflată în pragul desfiinţării. Şi aşa este, Damian nu este singurul care a vorbit despre vizita suspecta a delegaţiei de la Vaslui, în mai 2011,cu câteva zile înainte de meciul cu Astra, de la Interagro.

Niculae: “Porumboiu a venit la mine cu 600.000 de euro”

Ioan Niculae şi Petre Buduru sunt foarte apropiaţi. În descursul timpului, fostul şef de la Dinamo a deţinut mai multe fuctii în conducerea Astrei. În noiembrie 2013, în timpul unei intervenţii la Sport.ro, Ioan Niculae l-a ameninţat pe fostul arbitru chiar în momentul în care se contra cu acesta într-o emisiune: “Porumboiu a venit la mine înainte de meciul Astra - Vaslui cu aproape o săptămână şi ceva. A venit şi cu o sumă, de 600.000 de euro”, a spus atunci finanţatorul câştigătoarei ultimei ediţii a Cupei României, însă nu a vrut să dea mai multe detalii.

Le oferă, acum, la mai bine de trei ani de la acel meci, omul care a fost mâna dreaptă a lui Adrian Porumboiu foarte mulţi ani. “Tot ce spune Ioan Niculae este adevărat. Am fost acolo, iar suma este reală. Sunt însă alte detalii pe care nu le-a făcut nimeni publice. Le spun eu acum pentru că nu am de ce să mă ascund! În schimbul celor trei puncte, Vasluiul ar fi trebuit să cumpărăm doi jucători de la Astra”, a mărturisit, în exclusivitate pentru CANCAN.ro, Ciprian Damian.

Apoi,oficialul moldovenilor a oferit şi alte detalii foarte interesante: “Eu, personal, am fost la Interagro de două ori înaintea acelui joc. Nu am ştiut nimic! Domnul Porumboiu mi-a spus că mergem pentru transferuri, iar la prima întâlnire, dansul şi cu domnul Niculae au discutat singuri. Eu şi domnul Buduru (n.r. mâna dreaptă a lui Niculae, preşedintele executiv al Astrei la acea vreme şi omul care i-a botezat miliardarului unul dintre copii) am rămas afară. S-a discutat, iar apoi am revenit la Inetragro. De data asta eu şi domnul Octavian Apetrei (n.r. director executiv SC Vaslui). Trebuia să facem actul pentru cele două transferuri. Ne-am pus la masă cu domnul Buduru pentru a parafa actele de transfer, iar la sfârşit mi-a spus ceva ce mi-a atras atenţia. Şi mie şi domnului Apetrei. Ne-a transmis că toate actele rămân la ei. M-am împotrivit şi am plecat de la negocieri. Repet, atunci nu ştiam nimic, însă după această a doua întâlnire am început să bănuiesc”.

6 puncte pentru Astra ediţia viitoare

Damian nu s-a oprit cu dezvăluirile şi merge mai departe cu denunţul său. “Am aflat mai târziu care este adevărul, iar înţelegerea era mai complicată. Astfel, pe lângă transferurile celor doi fotbalişti de la Astra, în schimbul a 600.000 de euro, am aflat că Niculae şi Porumboiu au convenit ca sezonul următor, Astra să câştige 6 puncte din 6 în meciurile directe cu Vaslui”, a mai spus preşedintele şi acţionarul majoritar al SC Vaslui.

Mike Temwanjera a fost marcatorul golului Vasluiului în meciul cu Astra din mai 2011. Atunci, Astra a egalat la ultima fază de joc. Se naşte totuşi o ultimă întrebare: De ce a picat înţelegerea de la Interagro? Chestionat şi marginea acestui lucru, Damian a avut un răspuns: “Eu şi domnul Apetrei ne-am dat seama că ceva nu este în regulă şi am refuzat să semnăm actele pentru transferurile celor doi jucători. Ne-am ridicat şi am plecat, iar apoi, pe teren, meciul s-a încheiat la egalitate, 1-1, iar Vasluiul a pierdut titlul! Am auzit că, la un moment dat, adversarii ar fi cerut cei 600.000 să fie plătiţi cash, iar domnul Porumboiu nu a fost de acord cu acest lucru”.

Sursa : cacan.ro

(SB)