Normal, după tragerea la sorţi a meciurilor din playoff-ul Europa League, au fost unii care s-au grăbit să spună că Petrolul poate depăşi pe Swansea, ca să nu mai amintesc despre reacţii de genul: Cine e Swansea?

Hai să ne lămurim, ca să ştim cum stăm, să nu ne ia prin surprindere o previzibilă eliminare.

Swansea este un club galez care evoluează în Premier League. Şi nu doar evoluează, aşa, la număr! Echipa a încheiat campionatul trecut pe locul al nouălea, dar să nu uităm că vorbim despre Premier League, nu despre campionatul Olandei.

Antrenor este Michael Laudrup, fosta glorie a fotbalului danez, un tehnician care a impresionat în urmă cu două sezoane în Spania, pe vremea când era antrenor la Getafe. Mai mult, Contra, antrenorul Petrolului, l-a prins şi el pe Laudrup la clubul iberic, deci ştie foarte bine cu cine are de-a face. Laudrup nu a venit cu mâna goală de la Getafe la Swansea, ci l-a luat cu el şi pe Michu, un atacant de clasă, golgheter la Getafe, dar şi anul trecut la Swansea, el reuşind să marcheze de 19 ori!

Acum, pentru că Michu nu era de ajuns, probabil, Laudrup l-a luat şi pe Bony, chiar de la Vitesse Arnhem, echipa eliminată de Petrolul. Bony este atacantul care a marcat 31 de goluri anul trecut şi care joacă în naţionala Costei de Fildeş. În turul precedent, Swansea a eliminat pe Malmo FF, din Suedia, după ce a câştigat cu 4-0 meciul de acasă, de pe stadionul Liberty, şi a remizat, 0-0 în deplasare. La primul meci oficial pentru Swansea, Bony a marcat două goluri. Doar atât, că a mai dat şi Michu unul. Şi Pozuelo încă unul.

În afara atacanţilor de clasă, Swansea mai are şi un mijlocaş central foarte bun, Johnatan de Guzman, un olandez născut în Canada şi care şi-a făcut ucenicia la academia lui Feyenoord. Dyer şi Sinclair sunt alţi fotbalişti foarte buni, ca şi Pablo Hernandez, Taylor şi Routledge.

Şi, dacă nu e sufcicient, să mai amintim doar că în sezonul trecut Swansea nu a fost învinsă, pe propriul teren, nici de Manchester United, nici de Manchester City şi nici de Chelsea. Ca bonus, dacă vreţi, a câştigat pe terenul lui Arsenal, cu 2-0.

Aşa că, pentru a elimina o astfel de echipă, Petrolul ar trebui să facă două meciuri de excepţie. Şi nici atunci nu ar fi o certitudine. Nu spun că ploieştenii nu au şanse, Doamne fereşte!, dar nici nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. De data asta, Swansea chiar e favorită! Oricum, dintre echipele pe care Petrolul le putea întâlni, Swansea era cea mai puternică. Şi n-am scăpat de ea!