Traian Băsescu a declarat că niciodată nu a avut cu fratele său vreo discuţie cu privire la sprijinirea lui Anghel Sandu.

”Fac apel la orice poliţist, procuror sau judecător să facă publice problele că a existat o intervenţie din partea mea în acest caz. ... Proba că nu există o intervenţie este chiar condamnarea, domnul Anghel fiind condamnat la închisoare”, a declarat Băsescu.

Preşedintele a adăugat că în zece ani nu a făcut nicio intervenţie în justiţie pentru nimeni iar fratele său s-a implicat într-o zonă şi cu nişte oameni în care nu ar fi trebuit să intre. În aceste condiţii, Traian Băsescu a subliniat că Mircea Băsescu nu este în afara legii.

Redăm, mai jos, integral, declaraţia preşedintelui:

„Bună ziua! Vă mărturisesc că nu avem în program vreo ieşire publică în luna iunie, dar evenimentele legate de familia mea mă obligă la o astfel de declaraţie. În primul rând, aş vrea să vă precizez, că niciodată nu am avut cu fratele meu, Mircea Băsescu, vreo discuţie cu privire la sprijinirea domnului Sandu Anghel în procesele pe care le avea. Există suspiciunea intervenţiei mele în derularea justiţiei în acest caz sau cel puţin aşa a fost lansată public, azi-noapte sau aseară. De aceea, fac un apel public la orice poliţist, orice procuror şi orice judecător care a fost implicat în cazul condamnării lui Anghel Sandu, dacă a existat vreo intervenţie a mea pe această scară a anchetei şi a deciziei justiţiei, să o facă publică, fie că este poliţist, fie că este procuror, fie că este judecător de tribunal sau de curte de apel. Proba că nu a existat o astfel de intervenţie este chiar condamnarea. Din câte ştiu, domnul Anghel a fost condamnat la ani grei de închisoare şi asta arată, că, pe de o parte, că n-a existat o intervenţie, iar dacă ea ar fi putut exista, eu fac un apel la poliţişti, judecători, procurori care s-au ocupat de acest caz, în cazul în care vreunul a primit vreo intervenţie de la mine sau din parte mea, să o spună public. Din partea mea, prin intermediari. Vă garantez că nu a existat o astfel de intervenţie.

Eu cunosc varianta fratelui meu în acest caz încă de anul trecut, atunci când mi-a spus că este şantajat şi i-am recomandat să se prezinte la Parchetul din Constanţa şi să informeze asupra acestui lucru, urmând ca organele statului să ia măsurile care se cuvin într-o astfel de situaţie. Nu o voi prezenta public, pentru că nu sunt dispus să cred decât în varianta justiţiei, şi nu în varianta fratelui meu. Nu pentru că nu am încredere în el, dar, într-un stat de drept, varianta justiţiei este cea adevărată. Aşa că nu mă voi transforma într-un avocat al lui, cu atât mai mult cu cât mi se pare că s-a implicat într-o zonă cu oameni în care n-ar fi trebuit să se implice. În 10 ani, nu am făcut nicio intervenţie pentru nimeni, nicio intervenţie în justiţie. Mai mult, dacă ele au existat, n-am ezitat să... dacă au existat încercări de a mă convinge să fac intervenţii n-am ezistat să le fac publice. Plec de la premisa că în faţa justiţiei, indiferent cum ne cheamă sau ce funcţii avem, toţi suntem egali. Iar faptul că eşti fratele preşedintelui nu te scuteşte de responsabilitatea în faţa justiţiei şi a legii. Sper ca varianta pe care mi-a spus-o fratele meu să fie cea reală, dar sper, varianta în care voi crede va fi cea a justiţiei.

Regret faptul că fratele meu s-a implicat într-un astfel de anturaj, cu consecinţele pe care le vedem. Sunt încrezător însă că justiţia va scoate la iveală adevărul în această dispută publică, să spunem, între fratele meu şi rudele domnului Sandu Anghel. Aş vrea să închei asigurându-vă că nu voi face niciun fel de intervenţie la nicio instituţie a statului pentru a-l proteja pe fratele meu. Este major, este responsabil pentru faptele lui şi dacă a săvârşit ceva ilegal va trebui să răspundă ca orice cetăţean al României în faţa legii. Eu nu-l acuz. Dacă îl va acuza cineva, aceasta va putea fi justiţia. Lucru pentru care îl acuz deocamdată este anturajul în care a intrat. Şi închei asigurându-vă că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele aleg consolidarea justiţiei. Vă mulţumesc!”.