Felipe al VI-lea este noul rege al Spaniei. Prinţul moştenitor Felipe de Asturias a devenit de facto Regele Felipe al VI-lea al Spaniei după miezul nopţii, când a intrat în vigoare legea organică a abdicării lui Juan Carlos, pe care fostul monarh a semnat-o şi promulgat-o miercuri după-amiază, punând astfel capăt domniei de 39 de ani, începute odată cu proclamarea în faţa legislativului, în 1975.

Regele Juan Carlos I al Spaniei a semnat şi promulgat miercuri legea organică a abdicării, pe durata unei ceremonii scurte şi solemne care a avut loc la Palatul Regal din Madrid, în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor statului. Suveranul nu a rostit niciun discurs, însă după ce a semnat şi promulgat legea, el şi-a îmbrăţişat fiul, pe prinţul moştenitor Felipe de Asturias, şi l-a invitat, simbolic, să-i ia locul, în dreapta Reginei Sofia, potrivit Agerpres.

Legea organică a abdicării, promulgată de monarh şi contrasemnată de premierul spaniol Mariano Rajoy, a intrat în vigoare la miezul nopţii, în primul minut al zilei de joi, 19 iunie, când va fi publicată în Monitorul Oficial al Spaniei. În acest moment, Felipe al VI-lea este regele Spaniei, iar fiica lui cea mare, infanta Leonor, va deveni automat prinţesă moştenitoare de Asturias.

Ceremonia de proclamare şi încoronare lui Felipe al VI-lea, în dreptul coroanei şi sceptrului monarhiei spaniole, în faţa camerelor reunite ale legislativului spaniol are loc joi, 19 iunie, începând cu ora locală 10.30. Festivităţile de proclamare vor începe însă la Palatul Zarzuela, unde fostul rege Juan Carlos îi va impune fiului său banderola de comandant al forţelor armate.

Precedentul Rege Felipe

Ultimul rege al Spaniei cu acest nume a fost Filip al V-lea care a domnit în secolul XVIII, (1700-1724). Acesta este chiar întemeietorul Casei de Bourbon pe tronul Spaniei, în detrimentul Casei de Habsburg care domnea în Spania de 200 de ani şi sub care Spania a devenit o putere mondială.

Filip al V-lea era nepotul direct al Regelui Franţei, Ludovic al XIV-lea şi a fost impus de acesta pe tronul Spaniei în urma unui război de 13 ani pe care Franţa l-a dus împotriva Angliei şi Imperiului German.