Mitul creat în Europa răsăriteană legat de incoruptibilitatea şi corectitudinea germană a primit o puternică lovitură.

După scandalul românesc recent legat de angajarea unor soţii, rude ale unor miniştri pe posturi călduţe la Autoritatea de Supraveghere Financiară, iată că şi germanii au soţii şi familii.

Un scandal de presă zguduie acum şi mediul politic german, cel pe care românii îl privesc cu atâta umilinţă şi pe care îl oferă ca exemplu în orice discuţie.

Un număr de cinci miniştri şi secretari de stat şi-au angajat în propriile cabinete ministeriale nevestele, copiii şi multe rude apropiate, pe care le-au plătit cu un total de 1,3 milioane de euro din 1997 încoace.

Scandalul a ajuns public după ce SPD – Partidul Socialist, a făcut o solicitare de informaţii în acest sens, iar Curtea Constituţională a Bavariei a decis că landul german trebuie să răspundă cererii, se arată într-o corespondenţă din Germania, publicată pe site-ul hotnews.ro. În capul listei se află Louis Spaenle – ministru al Educaţiei, cu 600.000 de euro daţi nevestei între 1997 şi 2013, (3.125 euro/lună) potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung. Helmut Brunner, ministru al Agriculturii, a dat şi el 290.000 de euro din 1999 încoace fiicei şi nepoatei sale (numai 1.611 euro/lună). Gerhard Eck – viceministru de Interne, a alocat şi el peste 200.000 de euro, în vreme ce secretarul de stat Franz Pschierer (136.000 de euro) şi Bernd Sibler – secretar de stat la Cultură (90.000 de euro), sunt şi ei implicaţi. Angajările în sine nu au fost ilegale, căci reglementările permiteau acest lucru. Abia din 2013 a devenit interzisă angajarea rudelor la cabinetele parlamentare. Celor cinci li s-a cerut restituirea sumelor încasate, cu tot cu asigurările plătite de stat, însă doar Spaenle a returnat 37.000 de euro. Horst Seehofer, premierul landului Bavaria, a anunţat însă că toţi cei cinci au parte de „încrederea“ sa şi nimeni nu va fi nevoit să demisioneze. Cei cinci fac parte din partidul creştin-democrat CSU, care este echivalentul bavarez al CDU, partidul Angelei Merkel. Partidul „Verzilor“ le-a solicitat demisia.

Noi putem mai mult

Totuşi nu putem să nu constatăm valoarea mică a salariilor acordate. Demnitarii români au arătat că îşi pot angaja rudele, nu neapărat în propriile cabinete (pentru a nu bătea la ochi) ci în alte instituţii – sunând un prieten - şi pe salarii mari, mult mai mari.