Deputatul PSD Ioan Munteanu pregăteşte o iniţiativă legislativă prin care participarea la vot va deveni obligatorie, în caz contrar fiind prevăzute amenzi, relatează agerpres.ro.

Parlamentarul a declarat că iniţiativa legislativă va fi supusă dezbaterii comisiilor parlamentare în aproximativ o lună. Modelul după care este construit proiectul de lege este cel aplicat în Grecia.

"Lucrez la această iniţiativă alături de alţi doi colegi de la PSD şi urmează să o trimitem spre dezbatere atât comisiilor parlamentare, cât şi instituţiilor statului abilitate să îşi exprime poziţia. Sper să ajungă cât mai repede în Parlament şi să primească sprijinul tuturor colegilor pentru a deveni lege. Vrem să conştientizăm populaţia de importanţa participării la vot", a declarat Ioan Munteanu.

Pentru a deveni lege, iniţiativa legislativă trebuie să fie votată de cel puţin două treimi din numărul total al parlamentarilor.

Introducerea votului obligatoriu este susţinută şi de Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD), potrivit adevarul.ro. Preşedintele fondator al PPDD, Dan Diaconescu, a declarat că echipa sa negociază cu social-democraţii o listă care cuprinde 100 de solicitări, printre care se numără şi introducerea votului obligatoriu.