Oficialii NATO au decis la Bruxelles să suspende întreaga cooperare practică militară şi civilă cu Rusia, ca urmare a intervenţiei militare ruse în Ucraina şi a încălcării suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei. Decizia a fost luată în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, începută marţi la Bruxelles, relevă un comunicat de presă al Alianţei Nord-Atlantice.

De asemenea, NATO şi Ucraina au hotărât să pună în aplicare măsuri imediate şi pe termen lung pentru a consolida capacitatea Ucrainei de a-şi apăra propria frontierele. Miniştrii de externe din statele aliate au convenit şi un set de măsuri destinate consolidării cooperării cu alţi parteneri NATO din Europa de Est, în cadrul programelor bilaterale deja existente.

„Nu recunoaştem încercarea ilegală şi ilegitimă a Rusiei de a anexa Crimeea. Îi cerem Rusiei să ia măsuri imediate, aşa cum se arată în declaraţia Comisiei NATO-Ucraina, pentru a reveni în conformitate cu dreptul internaţional şi cu obligaţiile şi responsabilităţile sale internaţionale şi a se angaja într-un dialog real pentru găsirea unei soluţii politice şi diplomatice ce respectă dreptul internaţional şi graniţele internaţional recunoscute ale Ucrainei. Susţinem desfăşurarea unei misiuni OSCE de monitorizare în Ucraina“, se mai arată în declaraţia şefilor diplomaţiilor din cele 28 de state membre NATO.

Potrivit acestora, o Ucraină independentă, suverană şi stabilă, ferm angajată faţă de democraţie şi respectarea drepturilor omului, a drepturilor minorităţilor şi a statului de drept, este esenţială pentru securitatea euro-atlantică.

Dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia va putea continua, dacă este necesar, la nivel de ambasadori sau superior, pentru a permite schimbul de opinii în primul rând cu privire la criza actuală. NATO îşi va reexamina relaţiile cu Moscova la următoarea reuniune la nivel de miniştri de externe, prevăzută în luna iunie.