Liderului deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat, marţi, că PNL nu va vota acciza pe benzină şi motorină impusă de Guvernul Ponta, el arătând că nu există garanţii privind modul în care Executivul doreşte să utilizeze aceşti bani.

"Grupul parlamentar liberal nu va vota acciza pe benzină şi motorină impusă de Guvernul Ponta. Mă refer la OUG 102/2013 care prevede intrarea în vigoare a accizei majorate cu 7 eurocenţi pentru combustibil, dar şi la OUG 111/2013 care prevede intrarea în vigoare a majorării accizei pe combustibil de la 1 aprilie, de astăzi. Facem acest anunţ deoarece proiectul de lege pentru aprobarea acestei Ordonanţe 111/2013 se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor", a spus Scutaru.

El a arătat totodată că nu există garanţii privind modul în care Executivul doreşte să utilizeze aceşti bani.
"Nu votăm scumpirea benzinei şi motorinei, pentru că nu avem nico garanţie asupra modului în care Guvernul Ponta doreşte folosirea acestor bani. Guvernul Ponta acţionează haotic, sunt declaraţii contradictorii din partea premierului, a ministrului de Finanţe, a ministrului Transportului privind modul de utilizare a acestor bani", a spus Scutaru.

La rândul său, deputatul PNL Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor, a precizat că introducerea accizei are efecte negative asupra transportului de marfuri şi de persoane şi că toate firmele de transporturi vor fi afectate negativ, reducându-li-se profitul.

Orban a spus că acciza pe motorină nu este introdusă de Parlament, ci de Guvern, prin OUG 102/2013.
"Această ordonanţă nu a fost aprobată de Parlament. A trecut de Senat care e Camera avizatoare, iar acum e la Camera Deputaţilor, care e decizională. Camera Deputaţilor poate să respingă această ordonanţă respingând legea de aprobare. Acum, proiectul de lege de aprobare a ordonanţei e la Comisia de buget-finanţe, unde liberalii vor face tot ce depinde de ei pentru a da raport negativ", a spus Orban.

El a arătat că PNL va informa cetăţenii din fiecare colegiu în care se găsesc parlamentari PSD, UNPR, PC, UDMR că ceştia au votat în favoarea accizei.

Orban a mai spus că şeful statului, Traian Băsescu, care azi "pozează în cruciat al luptei împotriva accizei", este ultimul om care poate avea legitimitate în astfel de poziţie politică, având în vedere că el este autorul celei mai grave prăbuşiri a nivelului de trai al românilor în ultimii 20 de ani.