Crin Antonescu spune că Mircea Diaconu ”nu procedează corect” şi că ”ar fi putut înţelege situaţia PNL” cu privire la candidatura sa, explicând că o acceptare a candidaturii acestuia ar fi presupus riscul de transforma o parte a campaniei într-un atac vehement pe tema respectării statului de drept.

Prezent duminică la întrunirea Delegaţiei Permanente a PNL Argeş, preşedintele PNL Crin Antonescu a afirmat că Mircea Diaconu ”nu procedează corect” faţă PNL, în contextul în care partidul l-a susţinut pentru a ocupa funcţii importante şi l-a susţinut ”în momentele grele”, transmite corespondentul MEDIAFX.

”Mircea Diaconu a fost primit în PNL cu tot respectul, cu toată dragostea, cu toată admiraţia. (…) Cred că Mircea Diaconu ar fi putut înţelege situaţia Partidului Naţional Liberal. A preferat o altă cale”, a spus Crin Antonescu.

Acesta a explicat că o eventuală susţinere a candidaturii lui Mircea Diaconu pe lista PNL ar fi implicat riscul unor atacuri vehemente în campania electorală pe tema respectării legilor, a sentinţelor judecătoreşti şi a statului de drept.

”Din cauza unei sentinţe judecătoreşti date de Înalta Curte şi care, am consultat toţi juriştii dinăuntrul şi din afara partidului, nu poate fi încălcată, n-am putut susţine, cu acest prilej, la aceste alegeri, candidatura lui Mircea Diaconu fără riscul de a transforma o bună parte a campaniei într-un atac vehement exact pe o linie care e foarte importantă acum şi pe viitor şi anume linia respectării legii, respectării sentinţelor judecătoreşti, bune sau rele, că ne plac sau nu ne plac, respectării statului de drept”, a spus Crin Antonescu.

El a precizat că îi păstrează ”aceeaşi simpatie” lui Mircea Diaconu, dar remarcă ”încă o dată cât de greu este să fii membru al unui partid”.

Antonescu a mai afirmat că, în calitate de preşedinte care a deschis ”atât cât a putut porţile acestui partid pentru oameni din societatea civilă, pentru vârfuri în profesia lor”, observă că ”în marile bătălii şi în momentele grele până la urmă tot pe cei care sunt sângele acestui partid la bine şi la rău te poţi baza”.

Numele lui Mircea Diaconu a fost retras, în 18 martie, de pe lista de candidaţi PNL pentru alegerile europarlamentare. În 19 martie, Mircea Diaconu a anunţat că şi-a dat demisia din PNL şi va candida independent la alegerile europarlamentare.

Miercuri seară, Mircea Diaconu şi-a depus, la Biroul Electoral Central, dosarul de candidatură şi listele de susţinători pentru a intra în alegerile europarlamentare în calitate de candidat independent. Admiterea sau respingerea candidaturilor de către BEC trebuie să se facă până în 5 aprilie.

Soluţionarea contestaţiilor privind candidaturile la PE se face de către Tribunalul Bucureşti.